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RULES OF BURSA MALAYSIA SECURITIES CLEARING (“BMSC”) 

 
RULE AMENDMENTS IN RELATION TO THE T+2 SETTLEMENT CYCLE 

 
 

RULE EXISTING PROVISION RULE AMENDED PROVISION 

Interpretation 
 
 
 
 
 
 

“Immediate Basis Contract” 
 
A contract where the date and time for delivery and 
settlement for the buying and selling of Securities traded on 
the stock market of the Exchange are as stipulated in 
Schedules 2 and 3 of the Exchange Rules. 
 

Interpretation “Immediate Basis Contract” 
 
[Deleted] 
 

5.2A(a) Where a selling Trading Clearing Participant (“selling TCP”), 
having sold Securities in board lots, fails to deliver the 
Securities by having the quantity of Securities sold as 
Tradeable Balance in the relevant securities account by the 
due settlement day, the Clearing House will instruct the 
Exchange to automatically buy-in against such selling TCP 
without notice, on the following day: 
 
(i) in respect of Ready Basis Contracts, on the third Market 

Day following the Contract Date; and 
 
(ii)  in respect of Immediate Basis Contracts, on the second 

Market Day following the Contract Date. 
 

5.2A(a) Where a selling Trading Clearing Participant (“selling TCP”) 
in respect of a Ready Basis Contract, having sold Securities 
in board lots, fails to deliver the Securities by having the 
quantity of Securities sold as Tradeable Balance in the 
relevant securities account by the due settlement day, the 
Clearing House will instruct the Exchange to automatically 
buy-in against such selling TCP without notice, on the 
following day: 
 
(i) in respect of Ready Basis Contracts, on the thirdsecond 

Market Day following the Contract Date.; and 
 
(ii)  in respect of Immediate Basis Contracts, on the second 

Market Day following the Contract Date. 
 

5.2A(d) 
 
 

The Clearing House will instruct the Exchange to conduct the 
buying-in in accordance with such terms and conditions as 
may be specified by the Clearing House which include the 
following: 
 

5.2A(d) No change 

(i)  unless otherwise stated, the bidding price for buying-in 
of any Securities by the Exchange shall be ten (10) 
Ticks above the following prices, rounded up, where 
necessary, to the higher Tick: 

(i)  No change 
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(aa) the Closing Price on the previous Market Day; or 
 
(bb) the Last Done Price for the previous trading 

session, of such Securities, whichever is the 
higher; 

 

(ii) the bidding price for buying-in by the Exchange of any 
Securities officially quoted as "cum entitlement" shall 
be ten (10) Ticks above the last “cum entitlement" price 
or the Last Done Price, whichever is the higher, 
depending on the type of corporate action, from the 
date the Securities were quoted "ex entitlement" up to 
the close of business on the lodgement date; 

 

(ii) No change 
 

(iii) if the Securities are not obtained on the first Market 
Day, the Exchange will continue the buying-in on the 
second and each succeeding Market Day and the 
bidding price shall be raised by at least five (5) Ticks 
every Market Day until the Securities are bought; 

 

(iii) [Deleted] 
 

(iv) the Clearing House may, if it deems necessary, 
suspend the daily increase in the bidding price or revise 
the bid so that the bidding price shall be not more than 
twenty-five percent (25%) above the Last Done Price 
or the last buying price bid of the previous Market Day, 
whichever is the higher; 

 

(iv) [Deleted] 
 

(v) a trading halt or suspension from trading on a counter 
imposed pursuant to the Exchange Rules or the Listing 
Requirements shall not affect the buying-in of the 
affected Securities; 

 

(v) No change 
 

(vi) such other requirement as specified in the Exchange 
Rules or as the Clearing House may specify. 

 

(vi) No change 
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5.3(h) The scheduled financial settlement time referred to in this 
Rule 5.3 is: 
 
(i) For Ready Basis Contracts: 
 

(aa) in respect of payment by the net buying Clearing 
Participant to the Clearing House, not later than 
10.00 a.m. on the third Market Day following the 
Contract Date; and 

 
 
 
 
 
(bb) in respect of payment by the Clearing House to 

the net selling Clearing Participant, not later than 
10.00 a.m. on the third Market Day following the 
Contract Date. 

 

5.3(h) The scheduled financial settlement time referred to in this 
Rule 5.3 is: 
 
(i) For Ready Basis Contracts: 
 

(aa) in relation to the first batch settlement-run as 
prescribed by the Clearing House, in respect of 
payment by the net buying Clearing Participant to 
the Clearing House or payment by the Clearing 
House to the net selling Clearing Participant, not 
later than 10.00 a.m. on the third second Market 
Day following the Contract Date; and 

 
(bb) in relation to the second batch settlement-run as 

prescribed by the Clearing House, in respect of 
payment by the net buying Clearing Participant to 
the Clearing House or payment by the Clearing 
House to the net selling Clearing Participant, not 
later than 102.00 ap.m. on the third second 
Market Day following the Contract Date. 

 

(ii) For Immediate Basis Contracts: 
 

(aa) in respect of payment by the net buying Clearing 
Participant to the Clearing House, not later than 
10.00 a.m. on the second Market Day following 
the Contract Date; and 

 
(bb) in respect of payment by the Clearing House to 

the net selling Clearing Participant, not later than 
10.00 a.m. on the second Market Day following 
the Contract Date. 

 

(ii) [Deleted]  

(iii) For buying-in contracts executed pursuant to Rule 
5.2A(a): 

 
 

(iii) No change 
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(aa) in respect of payment by the defaulting Clearing 
Participant to the Clearing House, not later than 
10.00 a.m. on the next Market Day following the 
date of the buying-in contract; and 

 
(bb) in respect of payment by the Clearing House to 

the selling Clearing Participant, not later than 
10.00 a.m. on the next Market Day following the 
date of the buying-in contract. 

 

  
 

[End of Rule Amendments] 


