
 

 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ON SHORT SELLING 
 

1. What are the types of short selling allowed under the Rules of Bursa Malaysia 
Securities Berhad (“BMS” or “the Exchange”)? 

 
a. Permitted Short Selling (PSS) 
b. Regulated Short Selling (RSS)  
c. Intraday Short Selling (IDSS) 
 
 

2. What are the differences between PSS, RSS and IDSS? 
 
a. PSS is designed primarily for market makers and derivatives specialists registered with 

the Exchange, where short selling is carried out as part of their market-making 
activities. PSS must be undertaken in a designated account.  
 

b. RSS is designed to be utilised by the broader universe of investors who take up a short 
position as part of their overall investment strategy. Before a RSS trade is performed, 
the investor would need to have either borrowed the Approved Securities to be short 
sold or have confirmation of borrowing of the Approved Securities. RSS must be 
undertaken in a designated account and is subjected to the At-Tick Rule where sell 
order price must be placed at the prevailing best ask/selling price or higher. 

 
c. IDSS is utilised by investors to take up a short position on an intraday basis as part of 

their trading strategies to capitalise a gain from a price drop, in anticipation of a bearish 
market. IDSS trades must be closed with a buy position within the same trading day. 
Failure to close off IDSS within the same day is a breach of the BMS Rules. Before an 
investor is allowed to execute any IDSS, the investor must have entered into an 
agreement to borrow securities (known as SBL Agreement) to settle all potential failed 
trades which might occur if IDSS is not closed off by the end of the trading day. SBL is 
further explained in Section 10 below. IDSS is subjected to the At-Tick Rule where sell 
order price must be placed at the prevailing best ask/selling price or higher1.  
 

 
3. What securities are allowed for short selling? 
 

a. PSS - 
i. Exchange Traded Funds (ETFs) and its constituent securities; and 
ii. underlying securities of Structured Warrants (SW), Single Stock Futures Contracts 

(SSF) and Single Stock Options (SSO) Contracts which are listed under Approved 
Securities  
 

b. RSS – Approved Securities 
 
c. IDSS – Approved Securities 

 

 
1  The Exchange has prescribed this requirement in paragraph 3.7 of the Participating Organisations’ Circular No. 

R/R 5 of 2021.   

https://www.bursamalaysia.com/sites/5d809dcf39fba22790cad230/assets/61278acd5b711a0437e539a0/POCircular_Suspension_UpliftIDSS_PDT___to_upload_.pdf
https://www.bursamalaysia.com/sites/5d809dcf39fba22790cad230/assets/61278acd5b711a0437e539a0/POCircular_Suspension_UpliftIDSS_PDT___to_upload_.pdf


 

 

4. What are Approved Securities?  
 

 
These are securities that meet the prescribed criteria and are declared by the Exchange 
as Approved Securities for the purposes of short selling pursuant to Rule 8.22(5) of the 
BMS Rules. 
 
 
 

5. What are the criteria for securities to be declared as Approved Securities? 
 

The criteria for Approved Securities are as follows: 
a. They are listed securities on the Exchange ; 
b. the securities have a daily market capitalisation of RM200 million for at least 3 months 

prior to the declaration date; 
c. at least 50 milllion units of the securities are held in public float2 prior to the 

declaration date; and 
d. the average monthly trading volume for the securities is at least 1 million units for 12 

months prior to the declaration date. 
 

However, the Exchange has the discretion not to declare a securities as Approved 
Securities even if it fulfils the criteria above. 
 
 

6. Will this list of Approved Securities change? 
 
Yes, the list of Approved Securities will be reviewed approximately every 6 months, 
typically in May and November. 

 
 
7. There are negative sentiments to short selling of Approved Securities. Is this a valid 

concern? 
 
There is a misconception that short selling drives down the prices of Approved Securities, 
when in fact, share prices are driven by many factors such as earnings, financial 
performance and prospect of a listed issuer, as well as other macroeconomic factors 
such as recessions, inflation, and interest rate changes . The Exchange has put in place 
various controls to safeguard the trading and short selling of Approved Securities, 
including price limits, position limits and an at-tick rule to ensure an orderly market.  The 
Exchange will constantly review and enhance these measures to ensure price stability 
and orderly trading of the Approved Securities.  

 
 

8. What are the short selling controls for PSS, RSS and IDSS? 
 
The BMS Rules provide for adequate safeguards to ensure an orderly and fair market. The 
short selling controls prescribed by the Exchange are summarised in the table below: 
  

 
2  “Public float” means securities held in the hands of the public shareholders. 



 

 

Short 
Selling 
Frameworks 

Daily Price 
Limit3 

(15%/15sen) 
 

Total Gross 
Short Position4 

(3% of 
Outstanding 
Securities) 

Total Net Short 
Position Limit5 

(10% of 
Outstanding 
Securities) 

Total Net Short 
Position Limit6 

(4% of 
Outstanding 
Securities) 

PSS   ✓  

RSS  ✓ ✓ ✓ 

IDSS ✓ ✓   

 
The Exchange may suspend short selling accordingly if the respective prescribed limits 
are reached.  
 

 
9. How long will the suspension of short selling be effected? 

 
If the respective short selling price limits or position limits are reached, the Exchange may 
suspend the short selling : 
a. for the rest of the trading day (in relation to Daily Price Limit and Total Gross Short 

Position); and  
b. until the Net Short Position falls below 10% (in relation to Total Net Short Position 

Limit). 
 

A suspension of short selling will be announced via a special announcement on Bursa 
Malaysia’s website. 

 
 
10. What is SBL? 

 
SBL stands for Securities Borrowing and Lending. It is a facility which enables investors to 
borrow Eligible Securities7 from an approved lender or lend their Eligible Securities to an 
approved borrower, where applicable.  

 
 

 
3  Daily price limit of 15% (for securities at RM1.00 and above) or RM0.15 sen (for securities below RM1.00) down 

from the reference price. 
 
4  Total Gross Short Position means the total gross short position pursuant to RSS, IDSS and short selling under 

Day Trading (intraday short selling by Proprietary Day Traders). Please refer to Paragraph 5.1(1) of PO Directive 
on Regulated Short Selling (No. 8-002). 

 
5  Rules 4.18 and 8.31 of the BMS Rules.  
 
6  The Exchange has prescribed this requirement in paragraph 2.3 of the Participating Organisations’ Circular No. 

R/R 15 of 2020. 
 
7  These are securities that Bursa Malaysia Securities Clearing Sdn Bhd, i.e. the Clearing House, may prescribe 

as being eligible for Securities Borrowing and Lending (“Eligible Securities”) in accordance with the Clearing 
House Requirements.  Please refer to Part F in Chapter 7 of the BMS Rules, and the Bursa Malaysia Securities 
Clearing Rules for further information.   

https://www.bursamalaysia.com/sites/5d809dcf39fba22790cad230/assets/5fd9710f5b711a37558c427f/POCircular_RR15of2020__RSS_Uplift___16Dec2020___finalv_.pdf
https://www.bursamalaysia.com/sites/5d809dcf39fba22790cad230/assets/5fd9710f5b711a37558c427f/POCircular_RR15of2020__RSS_Uplift___16Dec2020___finalv_.pdf


 

 

11. How is SBL related to short selling?  
 
Pursuant to the BMS Rules, before short selling, the investor must have the following SBL 
facility in place: 

 
i. RSS and PSS on underlying securities of SW, SSF or SSO which are Approved 

Securities - have either borrowed the securities to be short sold or obtained 
confirmation of borrowing through SBL. 
 

ii. IDSS and PSS on ETF and its constituent securities - have entered into an SBL 
agreement to borrow the securities. 

 
 

 
12. Where can I find more details about the short selling framework and its related 

information?  
 
If you require more information, the following references are available on Bursa Malaysia’s 
website: 

 
a. Rules and Directives of Bursa Malaysia Securities Berhad (BMS)  

https://www.bursamalaysia.com/regulation/securities/rules_of_bursa_malaysia_se
curities   
 

i. BMS Rules: see Part E of Chapter 4 (PSS) and Parts C & D of Chapter 8 (RSS 
and IDSS)    

ii. Participating Organisations (“POs”) Directives and Guidance:  
• Directive (“Dir”) in relation to Market Makers and Derivatives Specialists (No. 

4-001) (for PSS);  
• Dir. on Regulated Short Selling (No. 8-002) (for RSS and short selling 

position limits);  
• Dir. on Intraday Short Selling (No. 8-003) (for IDSS); and  
• Dir. on Regulated Short Selling - Approved Securities (No. 8-22(5)-001) (for 

Approved Securities) 
 

b. List of Approved Securities 
https://www.bursamalaysia.com/trade/trading_resources/equities/regulated_shor
t_selling 
 

c. Net Short Position Report 
https://www.bursamalaysia.com/market_information/market_statistic/securities 
 

d. Bursa Malaysia Trading Manual 
https://www.bursamalaysia.com/trade/trading_resources/equities/manual_guideli
nes_po 
 

  

https://www.bursamalaysia.com/regulation/securities/rules_of_bursa_malaysia_securities
https://www.bursamalaysia.com/regulation/securities/rules_of_bursa_malaysia_securities
https://www.bursamalaysia.com/trade/trading_resources/equities/regulated_short_selling
https://www.bursamalaysia.com/trade/trading_resources/equities/regulated_short_selling
https://www.bursamalaysia.com/market_information/market_statistic/securities
https://www.bursamalaysia.com/trade/trading_resources/equities/manual_guidelines_po
https://www.bursamalaysia.com/trade/trading_resources/equities/manual_guidelines_po


 

 

FAQs that are specific for RSS 
 
13. Can RSS be executed in a Clearing Account? 

 
Yes, provided the following conditions are complied with: 

a. a separate Clearing Account is opened solely for RSS purposes; 
b. comply with provisions prescribed in paragraph 1.1 of Directive 7.05(1)-002 

followed by “RSS” in brackets; 
c. no carry forward of any execution of an order for RSS to the next market day 

from date of order notwithstanding that the order may be unexecuted either fully 
or partially; and 

d. no outward transfers of purchases from the Clearing Account. 
 
 
14. What happens to RSS orders which were already entered into the trading system 

prior to the suspension of RSS? 
 
Once the Exchange suspends RSS of an Approved Securities, all pending RSS orders 
for the Approved Securities which were not matched in full or withdrawn by the PO prior 
to the suspension, will be cancelled by the trading system and no new RSS orders for 
the Approved Securities will be allowed until the suspension is uplifted.  
 

15. What must investors do if they are interested to conduct RSS in respect of an 
Approved Securities?  

 
Investors interested to conduct RSS in respect of the Approved Securities would need 
to open a designated RSS trading account with their POs. All trades have to be executed 
via this designated RSS trading account. Before any short selling orders can be 
executed, investors must provide a confirmation to the PO that have borrowed the 
Approved Securities or have procured confirmation from an Authorised SBL Participant 
that the Approved Securities are available for borrowing. 

 
 

16. POs have the obligation to obtain confirmation from the client as stated under 
Question 15. What are the acceptable forms of such confirmation ? 
 
Written and verbal confirmation are permissible. The POs are required to keep and 
furnish the confirmation (in writing, tape recording or electronic form) to the regulators 
when requested. 

 
 

17. Can an investor borrow securities and do RSS at different POs? 
 
Yes. 

 
 

18. Are purchases allowed in an RSS Trading account? 
 

Yes, purchases are allowed in an RSS Trading account provided it is executed after the 
execution of any RSS of an Approved Securities for the following purposes: 



 

 

 
a. to contra either in full or partially the RSS trade of an Approved Security 

executed in the RSS Account; 
b. for the return of the borrowed securities; or 
c. for the borrowing to execute another regulated short sale of that Approved 

Securities. 
 

Purchases must not exceed the total amount of net short positions of the Approved 
Securities on a market day. 

 
 
19. Can a client sell overbought securities in the RSS account? 

 
A PO/client must always ensure compliance with the BMS Rules, including that it does 
not purchase any securities in the RSS account beyond what is allowed, as clarified in 
Question 18. However, in the event an overbought position of the securities arose due 
to a mistake,  a PO may sell the purchased securities, but the sale must be reported by 
the Head of Dealing to the Exchange with an explanation on how the mistake  arose. 

 
 
20. Can a trade on a non-RSS account be amended to a RSS account? 

 
No, this is prohibited by Rule 8.28 of the BMS Rules. 

 
 
21. Can a trade on a RSS account be amended to a non-RSS account? 

 
Yes. However, POs are reminded to ensure compliance with Rule 8.09 of the BMS Rules.  

 
 

FAQs that are specific for IDSS 
 

22. Who can trade in IDSS? 
 

All clients are allowed to trade in IDSS if they comply with all the prescribed conditions 
for executing IDSS as set out under the BMS Rules as well as other requirements as may 
be imposed by the POs. 

 
 

23. What are the conditions for executing IDSS that need to be complied with by a 
client? 

 
a. the client has entered into an agreement to borrow Eligible Securities or purchase 

Islamic Securities Selling and Buying – Negotiated Transaction (“ISSBNT”) Eligible 
Securities to settle all potential failed trades which may occur in the event any IDSS 
is not closed off by the end of the day; 

b. the client has signed the prescribed risk disclosure statement; and 
c. the client has submitted a written declaration that the client fully understands the 

requirements in the BMS Rules in relation to IDSS. 
 



 

 

 
24. Can an IDSS be carried out or be closed off by way of Direct Business Transaction 

(“DBT”) or On-Market Married Transaction (“OMMT”)? 
 

No, IDSS transaction cannot be performed by way of DBT or OMMT. It can only be 
executed by way of On Market Transaction. 

 
 

25. What can a client do to settle his/her position in the event that the IDSS trade is not 
covered by the end of day? 

 
The Client can perform either one of the following: 

 
a. to borrow the securities via the SBL agreement; or 
b. to manually buy in the securities / let the transaction be subjected to auto-buying 

in. 
 

However, please note that the failure to close off the sell position by buying back the 
short-sold securities by the end of trading day is considered a breach of the BMS Rules. 

 


