
 

 

FREQUENTLY ASKED QUESTION IN RELATION TO THE RESIGNATION OF A CLEARING 
PARTICIPANT 

 

1. Issue  : Grounds for refusing to accept a notice of termination 
    
 Relevant Rule : Rule 2.12(c) 
    
 Question : Rule 2.12(c) of the Rules of Bursa Malaysia Securities Clearing Sdn Bhd 

(“BMSC”) provides that BMSC. may, at its absolute discretion, refuse to accept 
the notice of termination of a Clearing Participant. What would be the possible 
grounds for refusal to accept the resignation? 

    
 Answer : BMSC may exercise its discretion to not accept the notice of termination of a 

Clearing Participant based on, amongst others, the following circumstances: 
 
(i) where investigation and enforcement proceedings have been 

commenced against the Clearing Participant; 
 
(ii) where there has been non-compliance with the BMSC rules, or the 

operational/procedures manual; 
 
(iii) if there are still pending transactions that have not been settled; 
 
(iv) if there are outstanding obligations due from the Clearing Participant 

to BMSC, Bursa Malaysia Securities Bhd (“BMS”) or the Clearing 
Participants’ clients;  

 
(v) if the Clearing Participant fails to adhere to the conditions imposed 

by BMSC or BMS to ensure an orderly exit by the Clearing 
Participant; and  
 

(vi) as directed by the Securities Commission Malaysia or any other 
regulatory authorities. 

 
In such circumstances, BMSC will determine the effective date of termination 
of participation of a Clearing Participant, taking into consideration the time 
needed by such Clearing Participant to resolve the above circumstances.  
 

2. Issue  : Effect of BMSC refusing to accept notice of termination within the 30 market 
days’ notice period 

    
 Relevant Rule : Rule 2.12(b), 2.12(c), 6.15(3) 
    
 Question : What is the extent of a Clearing Participant’s liability to any claim made against 

the Clearing Guarantee Fund where BMSC has yet to accept the notice of 
termination after the minimum notice period of 30 market days mentioned in 
Rule 2.12(b)? 

    
 Answer : Provided the Clearing Participant has served the notice of termination before 

any claim is made against the Clearing Guarantee Fund and that the Clearing 
Participant is taking action to ensure an orderly exit, the aggregate liability of 
the Clearing Participant to BMSC to replenish its contribution to the Clearing 
Guarantee Fund in respect of application of contributions by BMSC pursuant 
to the BMSC Rules shall be as set out in Rule 6.15(3) of the BMSC Rules. 
 

  
 


