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RULES OF BURSA MALAYSIA SECURITIES CLEARING SDN BHD 

RULE AMENDMENTS IN RELATION TO ON-MARKET MARRIED TRANSACTIONS  

 

 

The following sets out the rule amendments to the Rules of Bursa Malaysia Securities Clearing Sdn 
Bhd in relation to On-Market Married Transactions. 
 

 

1.0 INTERPRETATION 

 

1.1 The definition of “Direct Business Contract” be amended as follows: 
  

“Direct Business Contract”  
 

Means: 
 
(a) a transaction in securities entered into outside 

the automated and computerised securities 
trading system established by the Exchange 
in accordance with the Exchange 
Rules;crossings which are off-market 
transactions in Securities between two clients 
of different Trading Clearing Participants; or 

 

(b) married transactions which are off-market 
transactions in Securities where a Trading 
Clearing Participant acts on behalf of both 
buying and selling clients; or 

 
(cb) any other transaction in Securities which shall 

be determined by the Clearing House from 
time to time as being a Direct Business. 

 

1.2 The current definition of “Novated Contract” be amended as follows: 
 

“Novated Contract”  
 

A contract which is subject to the rules of the Clearing 
House and entered into by the Clearing House with a 
Trading Clearing Participant pursuant to a novation 
for the purpose of the clearing and settlement of 
transactions in Securities using the clearing facility  of  
the Clearing House. For the avoidance of doubt, this 
includes a contract for an on-market transaction as 
defined in the Exchange Rules. 
 

 
1.3 The current definitions of “The Exchange” and “The Clearing House” be amended as follows: 
 

“The Exchange”  
 

Any body corporate which has been approved by the 
Minister under subsection (2) of section 8 of the Act 
for which the Clearing House provides its services on 
the clearing and settlement of transactions in 
securities effected on or subject to the rules of the 
stock exchangeExchange Rules. 
 

“The Clearing House” Bursa Malaysia Securities Clearing Sdn. Bhd. 
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2.0 CLARIFYING THE CLEARING AND SETTLEMENT PROVISIONS 

 
2.1 Rule 5.1(a) be amended as follows: 
 

(a) Clearing and settlement shall be performed only for those Securities traded through 
the Exchange and presented to the Clearing House in accordance with these 
RulesClearing Participants must clear and settle all Market Contracts through the 
Clearing House in accordance with these Rules. 

 

 
2.2 Rule 5.1(b) be deleted in its entirety. 
 

(b) DeletedAll Direct Business Contracts shall be cleared and settled through the 
Clearing House in accordance with these Rules. 

 

  
2.3 Rule 5.2 be amended as follows: 
 

(a) Where a Trading Clearing Participant, in respect of a Novated Contract, fails to 
deliver securities to the Clearing House by the due date and in the manner as 
prescribed under the Exchange Rules, the Clearing House may,  

 

(i) subject to Rule 5.2(b), advise the Exchange to institute buying-in against the 
Trading Clearing Participant concerned on the Market Day following the due 
date to the Clearing House in accordance with the Exchange Rules; or 

 
(ii) resort to any other mode of making good the default in delivery by the 

Trading Clearing Participants pursuant to the relevant Exchange Rules or in 
any other manner as it considers appropriate in the circumstances. 

 
(b) Where a Trading Clearing Participant, having sold Securities in odd lot (as defined in 

the Exchange Rules) (“the Odd Lot Securities”) in respect of a Novated Contract, fails 
to deliver the Odd Lot Securities to the Clearing House by the due date and in the 
manner as prescribed under the Exchange Rules, the Clearing House shall advise 
the Exchange of the failure in delivery.  The said contract for Odd Lot Securities shall 
then be settled in the following manner: 

 
(i)   The selling Trading Clearing Participant shall instead pay in cash and the 

buying Trading Clearing Participant shall receive a Cash Settlement Price in 
lieu of delivery of the Odd Lot Securities; and 

 
 
(ii)  For the purposes of these Rules the “Cash Settlement Price” means an 

amount which shall include a levy by way of compensation, and calculated 
and paid in the manner prescribed by the Clearing House from time to time in 
its directives. 

 
(c) There shall be no buying-in against the selling Trading Clearing Participant of the 

Odd Lot Securities on the Market Day following the due date in accordance with the 
Exchange Rules where Rule 5.2(b) applies.            

 
(d) In the event the buying Trading Clearing Participant onward sells the Odd Lot 

Securities in odd lot, and is unable to deliver in full the Securities sold, the buying 
Trading Clearing Participant may be required to pay a Cash Settlement Price for the 
total number of Securities sold.   

 
(e) The ultimate buying Trading Clearing Participant of the odd lot Securities referred to 

in Rule 5.2(d) shall receive a Cash Settlement Price in lieu of delivery of the 
Securities.  For the purpose of this Rule, the “ultimate buying Trading Clearing 
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Participant” means the last Trading Clearing Participant who has yet to receive the 
odd lot Securities and who has not onward sold any part of the odd lot Securities. 

 
 

2.4 Rule 5.8(c) be deleted in its entirety. 
 
(c)   Deleted(i)     Notwithstanding Rule 5.8(a) and (b) and subject to Rule 5.8(c)(vi), a      

Trading Clearing Participant may elect to have a Direct Business Contract cleared 
and settled as a Novated Contract provided that the Direct Business Contract is a 
married transaction (as defined below) and all of the following conditions are satisfied:  

 
(aa)    the Securities that are the subject matter of the Direct Business 

Contract are transacted in a board lot or a multiple of a board lot; 
 
(bb)    the price at which the Direct Business Contract is transacted is at or 

within the price range as prescribed in the Operational Procedures of 
the Clearing House at the time the Trading Clearing Participant 
inputs the Direct Business Contract into the Direct Business 
Comparison System (or such other system as may be implemented 
by the Clearing House or the Exchange from time to time to clear and 
settle Securities in respect of Direct Business Contracts);   

 
(cc)   the election to clear and settle Direct Business Contracts as Novated 

Contracts must be made within the time prescribed in the Operational 
Procedures; and  

 
(dd)  the Securities that are the subject matter of the Direct Business 

Contract are not Designated Securities as defined in the Exchange 
Rules. 

 
For purposes of Rule 5.8(c)(i), a “married transaction” shall mean an off-
market transaction in Securities where the Trading Clearing Participant acts 
on behalf of both its buying and selling clients or where the Trading Clearing 
Participant acts on its own behalf and on behalf of its clients. 

 
(ii)    Where a Direct Business Contract is accepted by the Clearing House for 

clearing and settlement as a Novated Contract under Rule 5.8(c)(i), the Direct 
Business Contract becomes a Novated Contract for purposes of these Rules 
and the relevant provisions in these Rules pertaining to Novated Contracts 
shall apply.   

  
 
(iii)    Without prejudice to any of its rights under these Rules, the Clearing House 

may reject an election to clear and settle a Direct Business Contract as a 
Novated Contract: 

 
(aa)    where the Trading  Clearing Participant fails to satisfy any of the 

conditions set out under Rule 5.8(c)(i); or 
 
(bb)   where in the opinion of the Clearing House, acceptance of the 

election poses or is likely to pose undue risks to the Clearing House 
or the rejection is warranted in the interest of maintaining orderly 
clearing and settlement of Market Contracts.  

 
(iv)     Where the Clearing House exercises its power under Rule 5.8(c)(iii), the 

Direct Business Contract shall be cleared and settled in accordance with 
Rule 5.8(a) and Section A of Chapter 5, where relevant. 

 
(v)     Failure to satisfy any of the conditions under Rule 5.8(c)(i) shall constitute a 

breach of this Rule by the Trading Clearing Participant irrespective of 
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whether the Direct Business Contract is cleared and settled as a Novated 
Contract or otherwise.  

 
(vi)      The provisions of this Rule 5.8(c) in relation to election by a Trading Clearing 

Participant to have a Direct Business Contract cleared and settled as a 
Novated Contract shall only be applicable for such period of time as the 
Clearing House, in its absolute discretion, shall determine. 

 
 

[End of Proposed Amendments] 
 


