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ANNEXURE 1 
 

RULES OF BURSA MALAYSIA SECURITIES CLEARING SDN BHD 
 

RULE AMENDMENTS IN RELATION TO ERROR TRADE POLICY 
  

 
EXISTING PROVISIONS 

 

 
AMENDED PROVISIONS 

Interpretation “Cash Settlement Amount” 
 
The amount received by the buying Trading Clearing Participant in 
lieu of delivery of the relevant securities in the circumstances set 
out in Rules 5.2B(b) and 5.2C. 
 

“Cash Settlement Amount” 
 
The amount received by the buying Trading Clearing Participant in 
lieu of delivery of the relevant securities in the circumstances set 
out in Rules 5.2B(b), and 5.2C and 5.2D. 
 

Rule 5.2 Rule 5.2 DEFAULT IN DELIVERY 
 
 
Where a Trading Clearing Participant, in respect of a Novated 
Contract, fails to deliver Securities to the Clearing House by the 
due settlement day and in the manner as prescribed under the 
Exchange Rules, the Clearing House may:  
 
 
(a) in the case of Securities sold in board lots (as defined in the 

Exchange Rules) (“Board Lot Securities”), institute buying-in 
against the Trading Clearing Participant concerned in 
accordance with Rule 5.2A; or 

 
(b) resort to any other mode of making good the default in 

delivery by the Trading Clearing Participants pursuant to the 
relevant Exchange Rules or in any other manner as it 
considers appropriate in the circumstances. 

 

Rule 5.2 DEFAULT OR POTENTIAL DEFAULT IN 
DELIVERY 

 
(a) Subject to these Rules, Wwhere a Trading Clearing 

Participant, in respect of a Novated Contract, fails to deliver 
Securities to the Clearing House by the due settlement day 
and in the manner as prescribed under these Exchange 
Rules, the Clearing House may:  

 
(ai) in the case of Securities sold in board lots (as defined 

in the Exchange Rules) (“Board Lot Securities”), 
institute buying-in against the Trading Clearing 
Participant concerned in accordance with Rule 5.2A; 
or 

 
(bii) resort to any other mode of making good the default in 

delivery by the Trading Clearing Participants pursuant 
to the relevant Exchange Rules or in any other 
manner as it considers appropriate in the 
circumstances. 
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(b) Subject to these Rules, the Clearing House may take the 
action specified in Rule 5.2D in the event of a potential 
default in delivery of Securities in the circumstances as set 
out in Rule 5.2D. 

 

Rule 5.2C Rule 5.2C DEFAULT IN DELIVERY OF SECURITIES SOLD 
IN ODD LOTS 

 
Where a Trading Clearing Participant, having sold Securities in 
odd lot (as defined in the Exchange Rules) (“Odd Lot Securities”) 
in respect of a Novated Contract, fails to deliver the Odd Lot 
Securities to the Clearing House by the due settlement day and in 
the manner as prescribed under the Exchange Rules, the said 
contract for the Odd Lot Securities shall be settled by the selling 
Trading Clearing Participant paying in cash and the buying 
Trading Clearing Participant receiving a Cash Settlement Amount 
stipulated by the Clearing House in lieu of delivery of the Odd Lot 
Securities. 
 

Rule 5.2C DEFAULT IN DELIVERY OF SECURITIES SOLD 
IN ODD LOTS 

 
Where a Trading Clearing Participant, having sold Securities in 
odd lot (as defined in the Exchange Rules) (“Odd Lot Securities”) 
in respect of a Novated Contract, fails to deliver the Odd Lot 
Securities to the Clearing House by the due settlement day and in 
the manner as prescribed under these Exchange Rules, the said 
contract for the Odd Lot Securities shall be settled by the selling 
Trading Clearing Participant paying in cash and the buying 
Trading Clearing Participant receiving a Cash Settlement Amount 
stipulated by the Clearing House in lieu of delivery of the Odd Lot 
Securities. 
 

Rule 5.2D New provision 

 

 

Rule 5.2D POTENTIAL DEFAULT IN DELIVERY OF 
SECURITIES 

 
Notwithstanding anything in these Rules, the Clearing House may 
settle such contracts in Securities as may be prescribed by the 
Clearing House (“Relevant Contract”) by requiring the selling 
Trading Clearing Participant to pay in cash and the buying Trading 
Clearing Participant to receive a Cash Settlement Amount 
stipulated by the Clearing House in lieu of delivery of Securities if: 
 
(a) the Trading Clearing Participant, having entered into the 

Relevant Contract, makes a request to the Clearing House 
in such manner as may be prescribed by the Clearing 
House, for such Contract to be settled in the manner 
specified above; and  
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(b) the Clearing House is satisfied that the Trading Clearing 
Participant would be unable to deliver the Securities for 
the Relevant Contract by the due settlement day or in the 
manner as prescribed under these Rules. 

 

Rule 5.2D Rule 5.2D CASH SETTLEMENT AMOUNT 
 
The cash settlement amount referred to in Rules 5.2B and 5.2C 
may include such fee or charge as the Clearing House thinks fit, 
and calculated and paid in the manner the Clearing House 
specifies from time to time in the Clearing House’s directives. 
 

Rule 5.2DE CASH SETTLEMENT AMOUNT 
 
The cCash sSettlement aAmount referred to in Rules 5.2B and 
5.2C may include such fee or charge as the Clearing House thinks 
fit, and calculated and paid in the manner the Clearing House 
specifies from time to time in the Clearing House’s directives. 
 

 
 

[End of Rule Amendments] 


