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DIRECTIVES FOR PARTICIPATING ORGANISATION ON THE USE OF 
CLEARING ACCOUNT, ERROR OR MISTAKE ACCOUNT AND 
INVESTMENT ACCOUNT 
 
Participating Organisations are hereby advised of the following directives issued 
pursuant to Rule 601.1(10) of the Rules of Bursa Malaysia Securities Bhd (“Bursa 
Securities”) which shall take effect on 21 October 2005.  
 
1. Application and Effect  
 
1.1 These directives shall supercede Members’ Circular R/R 18 of 1998, R/R 21 of 

1998, R/R 8 of 2001, R/R 13 of 2003, R/R 4 of 2004 and such other directives 
issued prior to the date hereof in relation to the use of the Clearing Account, 
Error or Mistake Account, Intra–Day Activities Account and Investment 
Account. 
 

1.2 These directives shall be read together with the ‘Amendments to the Rules of 
Bursa Securities in relation to the liberalisation of Central Depository System 
(“CDS”) account structure requirements introduced in 1998’ and the ‘Frequently 
Asked Questions’ provided in the Participating Organisations’ Circular R/R 17 
of 2005. 

 
1.3 Participating Organisation shall not be permitted to open and/or maintain any 

trading accounts and/or CDS accounts in its name except as permitted and in the 
manner set out in these directives.  

 
1.4 Words and expressions used in this directive shall save as otherwise defined 

herein or unless the context otherwise requires bear the same meaning as defined 
in the Rules of Bursa Securities.   

 
1.5     Unless  otherwise  expressly  provided herein, these directives shall take effect 

from the date hereof unless and until amended, varied, supplemented, substituted 
thereof or revoked by Bursa Securities.  

 
1.6    All rules, directives, circulars in force which make reference or contain 

provisions relating to the above matters shall have effect from the date hereof as 
if such reference or provisions relate to these amendments. 

 
2. Interpretation 
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“Clearing Account” means a trading account opened in the name of the 
Participating Organisation and used by the Participating Organisation to facilitate 
the accumulation of an order given by a client to buy or sell a specific quantity of 
securities and the averaging of the cost of the securities on T day. 
 
“Error or Mistake Account” means a trading account opened in the name of the 
Participating Organisation and used by the Participating Organisation for 
recording errors or mistakes committed by the dealer’s representatives or as the 
case may be central buyers or such other authorised persons when executing 
orders in the event such errors or mistakes are not rectified in the manner 
envisaged by the Rules of Bursa Securities, the directives, rulings and/or 
guidelines issued pursuant thereto. 

 
“Investment Account” means a trading account opened in the name of the 
Participating Organisation and used by the Participating Organisation for taking 
positions in securities with respect to its own investment for a period determined 
by the Participating Organisation.  
 
“T” in relation to a Clearing Account means the trading day on which the order 
to buy or sell given by a client is to be executed.  
 

3. Clearing Account 
 
3.1  Participating Organisation may provide such client as they may deem fit with a 

Clearing Account.  
 

3.2 Participating Organisation shall ensure that – 
 

(a) there is no sharing of Clearing accounts among the clients and no co-
mingling of clients’ accounts 

 
(b) the Clearing account provided shall be abbreviated as CLR  

 
(c)   the Clearing account shall bear full particulars of the name of the client  

 
Illustrations  

   ABC Securities Sdn Bhd  
   A/C Qualifier: CLR for AA Bank Berhad   

 
3.3 Participating Organisation may allow for more than one clearing account to be 

maintained for the same client subject to – 
 

(a) the Rules of  Bursa Securities and this directive being duly observed at all 
material times; and  

 
(b) adequate records being maintained in respect of each of the clearing 

accounts.  
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3.4 Where the number of securities in respect of an order given by a client is fulfilled 
on T day itself, the cost of the securities shall be averaged and a contract note(s) 
issued in accordance with paragraph 3.5. Where the Participating Organisation is 
not able to fulfil the order given by a client on T day itself, the order may be 
carried forward for not more than T+2. Such carrying forward must be properly 
reflected in the Clearing account.  
   

3.5 Participating Organisation shall book out an order that has been fulfilled by the 
Participating Organisation, at the end of T day itself or in relation to an order that 
has been carried forward, at the end of the day on which the order was carried 
forward. The contract note(s) arising from the booking out process shall be 
issued in the name of the client in accordance with Rule 404.3(9).   

 
3.6 There shall be no profit element attributed to the Clearing Account. 
 
3.7 Proper records must be maintained by the Participating Organisations in respect   

of clients to whom contracts are booked out in accordance with the preceding 
paragraph 3.5.   

 
3.8 A Participating Organisation may open a CDS account for its Clearing account. 

Where the Participating Organisation decides to open CDS account(s), the 
Participating Organisation shall ensure a separate CDS Account is opened for 
each Clearing account.   

 
3.9 Where a Participating Organisation opens the above CDS account, the CDS 

Account shall contain the particulars as specified under paragraph 3.2, the 
Depository Rules and any directives issued by the Depository. 

 
3.10 Participating Organisation shall not be permitted to share the above CDS 

Account among its clients and no co-mingling of CDS Accounts is allowed.  
 
3.11 In relation to an order to buy, the Participating Organisation may for the 

purposes of settlement, allows the client to credit the securities into any one of 
the following CDS Accounts,   

 
(a)    The  CDS Account maintained in the name of the Participating 

Organisation as provided in paragraph 3.8; or   
 

(b)         The CDS Account maintained with the Participating Organisation in the 
name of a beneficial owner, authorised nominee or exempt authorised 
nominee.  

 
3.12 Where pursuant to the requirement of paragraph 3.11 (a), the securities are 

credited into the CDS Account of the Participating Organisation, all such 
securities shall by the end of the settlement date be transferred into a CDS 
Account of a  beneficial owner, authorised nominee or exempt authorised 
nominee as instructed by the client except where the client has defaulted in its 
payment obligations as provided in the Rules of Bursa Securities to the 
Participating Organisation and/or where the client has not given the Participating 
Organisation the particulars of CDS Account into which the transfer envisaged 
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herein is to be effected.  In the case where an order has been carried forward in 
accordance with paragraph 3.4, the settlement date mentioned herein shall be the 
settlement date of the last trade executed in relation to the order placed by the 
client. 

 
3.13 Where pursuant to paragraph 3.11(b), the securities are credited into the CDS 

account of the beneficial owner, authorised nominee or exempt authorised 
nominee, the Participating Organisation shall ensure that the provisions in Rule 
404.4(1A) are complied with. 

 
3.14     Paragraphs 3.11, 3.12 and 3.13 shall apply in respect of an order to sell but with 

the following modification to the words used therein:  
 
(a) the words ‘credited into’ or ‘credited’ shall be read as ‘debited from’ or 

‘debited’ respectively. 
 

(b) the words ‘end of the settlement date’ shall be read as ‘prior to the 
settlement date’. 

 
(c) the words ‘settlement date of the last trade’ shall be read as ‘settlement 

date of the first trade executed’. 
 

(d) the words ‘transferred into’ shall be read as ‘transferred from’.       
 
4. Error or Mistake Account  
 
4.1 Every Participating Organisation shall maintain only one Error or Mistake 

account at the principal office and at each branch office of the Participating 
Organisation respectively and each account shall be abbreviated as ERROR. 
 

4.2 Participating Organisations must use all reasonable endeavours to have the error 
or mistake rectified as soon as possible. 
 

4.3 A Participating Organisation shall open a separate CDS account for each Error or 
Mistake account and designate that account as “Error”. 

 
5. Investment Account 
 
5.1 Participating Organisations may provide each of their directors, paid dealer’s 

representatives or teams of paid dealer’s representatives as the case may be with 
an Investment account. In respect of Investment accounts of paid dealer’s 
representatives or teams of paid dealer’s representative, the Participating 
Organisations shall ensure that the Investment accounts are carefully monitored 
by the directors. 
 

5.2 The Investment account shall be abbreviated as IVT. 
 
5.3 Participating Organisation shall ensure that the names of the directors, paid 

dealer’s representatives or teams of paid dealer’s representatives assigned with 
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the Investment account(s) and all transactions executed by the above persons in 
relation to the Investment account(s) are properly recorded.  
 

5.4  Investment accounts shall not be used for and on behalf of clients of the 
Participating Organisation. 

 
5.5 A Participating Organisation shall open a separate CDS account for each 

Investment account and designate that account as “IVT”.  
 
6. Opening and maintenance of Accounts 
 
6.1 All the trading accounts referred to herein shall be opened and maintained by the 

Participating Organisation and in the name of the Participating Organisation 
itself. 

 
7. Regular review of compliance of directives  
 
7.1 The Compliance Officer of the Participating Organisations shall undertake 

regular review of the accounts and records mentioned herein so as to monitor 
compliance with the directives prescribed herein. The compliance officer shall 
report any non compliance of these directives in accordance with Rule 309.8. 
Without derogation to Rule 309.8, the Compliance Officer shall also be required 
to report any non compliances with these directives in relation to the Investment 
account(s) provided to the directors pursuant to paragraph 5.1, to the Audit 
Committee of the Participating Organisation. 

 
______________________________________________ 

 
 

Date: 7 October 2005  
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