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ANNEXURE 1 
 

RULES OF BURSA MALAYSIA DEPOSITORY SDN BHD 
 

RULE AMENDMENTS IN RELATION TO THE CLOSURE OF DORMANT ACCOUNTS  
  

 
EXISTING PROVISIONS 

 

 
AMENDED PROVISIONS 

Rule 5.09 Rule 5.09 Dormant account: 
 

(1) Reactivation: Every authorised depository agent shall require 
any depositor who intends to reactivate a dormant account to 
submit to it the duly completed prescribed form together with 
the relevant supporting documents as may be determined by 
the Depository. 

Rule 5.09 Dormant account: 
 
(1) Reactivation: Every authorised depository agent shall require 

any depositor who intends to reactivate a dormant account that 
has not been closed pursuant to Rule 26.06A(2) to submit to it 
the duly completed prescribed form together with the relevant 
supporting documents as may be determined by the Depository.  
 

 (2) Processing period: An application to reactivate a dormant 
account shall be processed by the authorised depository 
agent within two market days from the date of application. 
 

(2) No change. 
 

 (3) Prohibition: No authorised depository agent unless otherwise 
directed by the Depository, in consultation with the 
Commission, shall effect a debit or credit entry in any dormant 
account unless the provisions in Rule 5.09(1) and (2) have 
been complied with.  
 

(3) No change.  
 

 (4) Interpretation: Dormant account shall have the same 
meaning as defined under Rule 26.10. 

 

(4) No change. 
 

Rule 26.06 Rule 26.06 Closing of account: 
 
A depositor may close his securities account maintained with any 
authorised depository agent by providing written notice to the 
Depository in the prescribed form. 

Rule 26.06 Closing of securities account by depositor: 
 
A depositor may close his securities account maintained with any 
authorised depository agent by providing written notice to the 
Depository in the prescribed form. 
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AMENDED PROVISIONS 

Rule 26.06A New Rule Rule 26.06A Closing of dormant account by Depository: 
 
(1) Prescribed Period: The Depository may prescribe a period of 

time after which the Depository may proceed to close a dormant 
account with Nil balance as defined in Rule 26.10(1)(a).  

 
  (2) Closure of dormant account: The Depository may at any time 

after the expiry of the prescribed period referred to in Rule 
26.06A(1) close a dormant account with Nil balance upon 
providing notice of such closure to the depositor. 

 
 

Rule 26.10 Rule 26.10 Dormant Account: 
 
(1) Interpretation: A securities account is termed a dormant 

account where 
 

(a) there are no deposited securities in the depositor’s 
securities account (hereinafter referred to in this Rule 
as ‘Nil balance’); and 

 
(b) there have not been any debit or credit entries in the 

depositor’s securities account for thirty six (36) 
months from the date of Nil balance (hereinafter 
referred to as “the said period”). 

 

Rule 26.10 Dormant Account: 
 
(1) No change.  

 (2) Designation of a securities account as a dormant 
account: All dormant accounts shall be designated as such 
by the Depository on or after the said period. 
 

(2) No change. 
 

 (3) Notice: One month prior to the above designation, the 
Depository shall issue a notice to inform the depositor of the 
same. 
 
 
 

(3) Notice: Deleted One month prior to the above designation, the 
Depository shall issue a notice to inform the depositor of the 
same. 
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 (4) Prohibition: Upon the designation of a dormant account as 
such, the depositor shall be prohibited, unless otherwise 
directed by the Depository, in consultation with the 
Commission, from performing and/or discharging any of the 
depositor’s transactions specified under Rule 25.04(2) which 
requires debit or credit entries to be effected by the 
Depository in the dormant account. 
 

(4) Prohibition: Upon the designation of a dormant account as 
such, the depositor shall be prohibited, unless otherwise 
directed by the Depository, in consultation with the Commission, 
from performing and/or discharging any of the depositor’s 
transactions specified under Rule 25.04(2) which requires debit 
or credit entries to be effected by the Depository in the dormant 
account. This prohibition does not apply to a subscription to a 
public offer or participation in a corporate action so long as the 
dormant account has not been closed at the point of the 
crediting of the securities in relation to the public offer or 
corporate action. 
 

 (5) Reactivation: Every depositor who intends to reactivate a 
dormant account shall submit to the authorised depository 
agent the duly completed prescribed form together with the 
relevant supporting documents as may be determined by the 
Depository. 
 

(5) Reactivation: Every depositor who intends to reactivate a 
dormant account that has not been closed pursuant to Rule 
26.06A(2) shall submit to the authorised depository agent the 
duly completed prescribed form together with the relevant 
supporting documents as may be determined by the Depository. 
 

 (6) Processing period: An application to reactivate a dormant 
account shall be processed by the Depository within two 
market days from the date of application. 

 

(6) No change. 
 

Rule 33.11 Rule 33.11 Dormant account: 
 
(1) Application of Rule 26.10: Save and except for Rule 

26.10(5) and Rule 26.10(6) the provisions stated in Rule 
26.10 shall apply mutatis mutandis to all authorised 
depository agents and authorised direct members. 
 

Rule 33.11 Dormant account: 
 
(1) No change. 
 

 (2) Reactivation: Every authorised depository agent or 
authorised direct member may reactivate its principal or 
nominee account which has been designated by the Central 
Depository as dormant, in the manner prescribed by the 
Central Depository.  

 
 

(2) Reactivation: Every authorised depository agent or authorised 
direct member may reactivate its principal or nominee account 
which has been designated by the Central Depository as 
dormant that has not been closed pursuant to Rule 26.06A(2), 
in the manner prescribed by the Central Depository. 
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 (3) Construction: Where reference is made to the following 
terms in Rule 26.10, it shall be construed respectively as 
follows:- 

 
(a) “depositor” shall be construed as authorised 

depository agent or authorised direct member as the 
case may be and its wholly-owned nominee 
companies respectively; 

 
(b) “securities” account shall be construed as the 

principal or nominee account of the authorised 
depository agent or authorised direct member as the 
case may be, opened pursuant to Rule 33.01. 

 

(3) No change. 
 

 
 

[End of Rule Amendments] 


