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Verification and Attestation of Securities Account Opening Documentation 
 

Frequently Asked Question (FAQs) 

 

 

 

 

Q1. What is the amendment to Rule 5.02A(2) all about? 
 

Rule 5.02A(2) has been amended to introduce the following additional categories of persons who 
can verify and attest securities account opening documentation: 
 
(a) an authorised officer of a Malaysian Embassy or High Commission Consulate;  

[Note: This was previously in Bursa Depository’s CDS Procedures Manual for ADA.]   
 
(b) a lawyer in any jurisdiction who holds a valid licence to practise law in that jurisdiction; 
 [Note: Previously, Bursa Depository’s CDS Procedures Manual for ADA provided that an 

advocate and solicitor may be a witness in countries that do not have a Notary Public.] 
 
(c) a commissioner for oaths in any jurisdiction; 
 
(d) a Justice of the Peace 
 
(e) a person in relation to a  stockbroking company licensed or approved to trade on  a 

recognised stock exchange as defined in the Rules of the Stock Exchange who holds a 
license  equivalent to a licence held by a  dealer’s representative or any other person 
authorised  by such  licensed stockbroking company.   
[Note: Previously, Bursa Depository’s CDS Procedures Manual for ADA provided that an 
authorised officer of a licensed stockbroking company with a recognised Stock Exchange 
may be a witness in countries that do not have a Notary Public.] 

 
This has been introduced to facilitate and expedite securities account opening by individuals.  

 
Q2. Is an authorised depository agent (“ADA”) obliged under Rule 5.02A(2) to allow 

verification and attestation by the persons listed in Rule 5.02A(2)? 
 

The ADA is not obliged, but has the discretion, to allow verification and attestation of account 
opening documentation by any of the persons in Rule 5.02A(2). This discretion should be 
exercised bearing in mind that the ADA is responsible at all times to ensure that such witnessing 
is properly carried out.   

 
Q3. Are the persons listed in Rule 5.02A(2) obliged to carry out the verification and attestation 

on behalf of the ADA? 
 

The persons listed in Rule 5.02A(2) are not obliged, but have the discretion as to whether to carry 
out the verification and attestation of account opening documentation on behalf of an ADA. The 
persons listed in Rule 5.02A(2) also have the discretion as to who they want to witness for and 
may decline to act as witness for certain individuals if they see fit.  

 
Q4. What steps are required of the ADA prior to allowing the persons mentioned in Rule 

5.02A(2) to verify and attest account opening documentation?  
 

An ADA must be satisfied that it is reasonable for the ADA to rely on the verification and 
attestation of the persons mentioned in Rule 5.02A(2). The ADA must first assess whether, in its 
opinion, the account opening documents will be duly and properly verified by the persons 
mentioned in Rule 5.02A(2), with particular consideration of the procedures and safeguards 
undertaken by the persons when verifying and attesting account opening documents. If the ADA 
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is comfortable that these procedures and safeguards are satisfactory, the ADA may allow the 
verification and attestation to be done by such persons. If not, the ADA must verify and attest the 
account opening documents through other persons in Rule 5.02A(2) who they are comfortable 
with, or require the individual to be present in person before the ADA.  
 
The ADA must also ensure that it has adequate internal procedures to verify that all account 
opening documents are duly and properly witnessed by such persons.  
 
Pursuant to Rule 5.02A(4), the ADA will be responsible for the  verification of the identity of the 
individual notwithstanding that such verification is conducted through  the persons mentioned in 
Rule 5.02A(2).  
 
These FAQs supersede the FAQs issued on 21 October 2009 pursuant to CDS Circular No: 
ADA/DOD/047/2009. 
 

 
[End of FAQs] 


