Bursa Malaysia

Pin Menu

Click here to unpin menu.
You're here: Market » Personal Data Notice

Personal Data Notice

 

Personal Data Notice

[As at 11 Mar 2014]

The Personal Data Protection Act 2010 (hereinafter referred to as the “Act”), which regulates the processing of personal data in commercial transactions, applies to Bursa Malaysia Berhad and its related companies (hereinafter collectively referred to as “Bursa”, “our”, “us” or “we”). For the purpose of this personal data notice, the terms “personal data” and “processing” shall have the meaning prescribed in the Act.

This personal data notice applies to any person whose personal data is processed by Bursa.

  1. This personal data notice serves to inform you how your personal data is being processed by or on behalf of Bursa.

  2. The personal data processed by us may include your name, contact details, email address, username, password, information of any past breaches of or convictions under any law, the relevant services provided to you and any other personal data required for the purposes set out in paragraph 3 below.

  3. Subject to the relevant laws, including the Securities Industry (Central Depositories) Act 1991 (“SICDA”)1 , Bursa may use your personal data for the following purposes (“Purposes”):

    1. To enable it to discharge its duties and obligations under the Capital Markets and Services Act 2007, the Securities Commission Act 1993, the Securities Industry (Central Depositories Act) 1991, any other written law, the rules of Bursa or any co-operation arrangement with any relevant authority or any other stock or derivatives exchange, clearing house, securities depository authorised by the relevant local or foreign laws;

    2. To enable it to discharge its contractual obligations;

    3. To provide investor and other capital market education events and activities;

    4. To enable the resolution of a concern or complaint;

    5. To create directories or databases whether for publication or not;

    6. To provide ongoing information about events and programs, our products and services to people that we believe may be interested in such event, programs, products and services;

    7. To consider applications for employment;

    8. To provide services;

    9. To research, develop and improve our events, programs, products and services; and

    10. For any other purpose that is incidental or ancillary or in furtherance to the above purposes.

  4. Your personal data is collected from various sources, including information you have provided us, information from third parties and information in the public domain.

  5. You may access and request for correction of your personal data. Please contact us using any of the following modes if you have any enquiries or complaints in respect of your personal data:

    Contact Details
    Designated Contact Person Manager, Customer Care and Complaints Bureau
    Mailing address: Customer Care Center
    Exchange Square Bukit Kewangan,
    50200 Kuala Lumpur.
    Telephone No.: (603) 2026 5099
    Fax No.: (603) 2026 4122
    E-mail address: aduan@bursamalaysia.com

    In accordance with the Act:
    1. we may charge a fee for processing your request for access; and

    2. we may refuse to comply with your request for access or correction in accordance with the Act.

  6. Subject to relevant laws including the Securities Industry (Central Depositories) Act 1991 (SICDA)2, your personal data may be disclosed to:

    1. our parent company, subsidiaries, related and associated companies;

    2. our listed issuers and its directors and advisers, participants and registered persons approved or registered under the relevant rules of Bursa and any other person that is required to comply with the rules of Bursa;

    3. our licensees, co-organisers of events, business partners and service providers;

    4. the Securities Commission, Bank Negara Malaysia, the Police, the Malaysian Anti-Corruption Commission, Companies Commission of Malaysia, Registrar of Societies, any other supervisory, governmental or relevant authority or any governmental instrumentality;

    5. any relevant authority or body such as the Malaysian Institution of Chartered Secretaries and Administrators (MAICSA) or the Malaysian Institute of Directors (MID);

    6. any other stock or derivatives exchange, clearing house, securities depository authorised by the relevant laws;

    7. the public at large by publishing the same in accordance with the relevant rules of Bursa;

    8. auditors, professional firms or entities; and

    9. any other persons that may be relevant to the business and functions of Bursa Malaysia,

    notwithstanding that any such persons may be outside Malaysia, or disclosed for any of the above Purposes or any other purpose for which your personal data was to be disclosed at the time of its collection or any other purpose directly related to any of the above Purposes or where such disclosure is required or authorised by law or an order of a court.

  7. Unless otherwise specified by us at the time the personal data is collected, it is obligatory that you supply us with the personal data requested for by us.

  8. If you fail to supply to us the above personal data, we may not be able to carry out the Purpose for which you have provided us the personal data and in addition, you may be in breach of the requirements of the relevant rules of Bursa.

  9. Your personal data may be transferred to a place outside Malaysia.

  10. In the event of any inconsistency between the English version and the Bahasa Malaysia version of this notice, the English version shall prevail over the Bahasa Malaysia version.

  11. Bursa reserves the right to amend and update this Personal Data Notice at any time and the updated notice will be posted on this website or via any other mode Bursa views suitable.

By providing to us your personal data, you hereby consent to the processing of your personal data in accordance with all of the foregoing.


1  For the avoidance of doubt, depositor’s information maintained by Bursa Malaysia Depository Sdn. Bhd. (“CDS Information”) is protected under SICDA. Section 43 of SICDA governs the confidentiality of CDS Information. Disclosure of CDS Information is only allowed under the circumstances described in section 45 of SICDA, for example, CDS Information of a depositor suspected of an offence may be disclosed to persons duly authorized to investigate into the offence.

2  For the avoidance of doubt, depositors’ information maintained by Bursa Malaysia Depository Sdn. Bhd. (“CDS Information”) is protected under SICDA. Section 43 of SICDA governs the confidentiality of CDS Information. Disclosure of CDS Information is only allowed under the circumstances described in section 45 of SICDA, for example, CDS Information of a depositor suspected of an offence may be disclosed to persons duly authorized to investigate into the offence.

Notis Data Peribadi

[As at 11 Mar 2014]

Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (selepas ini dirujuk sebagai “APDP”) yang mengawal selia pemprosesan data peribadi dalam transaksi komersial, merangkumi Bursa Malaysia Berhad dan syarikat-syarikat berkaitan Bursa Malaysia Berhad (selepas ini dirujuk sebagai “Bursa”, “kami”). Untuk tujuan notis data peribadi ini, terma-terma “data peribadi” dan “pemprosesan” akan mempunyai maksud sepertimana yang ditakrifkan dalam APDP.

Notis data peribadi ini adalah terpakai terhadap mana-mana pihak yang data peribadinya diproses oleh Bursa.

  1. Notis data peribadi ini bertujuan untuk memaklumkan anda bagaimana data peribadi anda diproses oleh atau bagi pihak Bursa.

  2. Data peribadi anda yang diproses oleh kami termasuk nama, maklumat perhubungan, alamat e-mel, nama pengguna, kata laluan, maklumat tentang apa-apa pelanggaran atau tuduhan di bawah mana-mana undang-undang, perkhidmatan yang berkaitan yang diberikan kepada anda dan apa-apa data peribadi lain yang diperlukan untuk tujuan yang dinyatakan dalam  perenggan 3 di bawah.

  3. Tertakluk kepada undang-undang yang berkaitan, termasuk Akta Perindustrian Sekuriti (Depositori Pusat) 1991 (SICDA)3, kami bakal menggunakan data peribadi anda untuk tujuan berikut (secara keseluruhan “Tujuan”):

    1. Untuk membolehkan kami melaksanakan semua tugas dan obligasi kami di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007, Akta Perindustrian Sekuriti (Depositori Pusat) 1991 dan mana-mana undang-undang bertulis, peraturan-peraturan Bursa atau mana-mana persetujuan untuk bekerjasama dengan pihak berkuasa yang berkaitan atau mana-mana bursa saham atau bursa derivatif, rumah penjelasan, depositori sekuriti yang dibenarkan oleh undang-undang tempatan atau undang-undang asing yang berkaitan;

    2. Untuk membolehkan kami melaksanakan semua obligasi kontrak;

    3. Untuk memberikan program-program dan aktiviti-aktiviti pendidikan pelaburan dan pasaran modal;

    4. Untuk membolehkan penyelesaian/resolusi untuk kebimbangan dan aduan dicapai;

    5. Untuk mewujudkan direktori atau pangkalan data (“database”) sama ada untuk penerbitan atau tidak;

    6. Untuk memberikan maklumat berkenaan kegiatan-kegiatan dan program-program, produk-produk dan perkhidmatan kami kepada orang yang kami percayai akan berminat dengan kegiatan-kegiatan, program-program, produk-produk dan perkhidmatan tersebut;

    7. Untuk mempertimbangkan permohonan-permohonan untuk pekerjaan;

    8. Untuk memberikan perkhidmatan;

    9. Untuk penyelidikan dan penambahbaikan kegiatan-kegiatan, program-program, produk-produk dan perkhidmatan; dan

    10. Untuk apa-apa tujuan lain yang bersampingan dengan atau berlanjutan daripadaTujuan yang dinyatakan di atas.

  4. Data peribadi anda dikumpul dari pelbagai sumber maklumat, termasuk maklumat yang telah anda berikan kepada kami, maklumat daripada pihak-pihak ketiga dan maklumat dalam domain awam.

  5. Anda boleh mengakses dan meminta untuk pembetulan data peribadi anda. Sila hubungi kami melalui pos, telefon, faks atau e-mel seperti yang diberikan di bawah sekiranya anda mempunyai apa-apa pertanyaan atau aduan berkenaan dengan data peribadi anda:

    Contact Details
    Perjawatan orang yang boleh dihubungi: Manager, Customer Care and Complaints Bureau
    Alamat Pos: Customer Care Center
    Exchange Square Bukit Kewangan,
    50200 Kuala Lumpur.
    No. Telefon : (603) 2732 0067
    No. Faks: (603) 2026 4122
    Alamat E-mel: aduan@bursamalaysia.com


  6. Tertakluk kepada undang-undang yang berkaitan, termasuk Akta Perindustrian Sekuriti (Depositori Pusat) 1991 (SICDA)4, data peribadi anda mungkin dizahirkan kepada:

    1. syarikat induk, anak-anak syarikat dan syarikat-syarikat berkaitan dan/atau bersekutu kami;

    2. syarikat-syarikat tersenarai kami dan pengarah-pengarah dan penasihat-penasihatnya, peserta-peserta (“participants”) dan pihak-pihak berdaftar yang telah diluluskan atau didaftarkan di bawah peraturan-peraturan Bursa yang berkaitan dan mana-mana pihak lain yang dikehendaki mematuhi peraturan-peraturan Bursa;

    3. pemegang-pemegang lesen, penganjur acara bersama, rakan-rakan kongsi perniagaan dan pemberi khidmat kami;

    4. Suruhanjaya Sekuriti, Bank Negara Malaysia, Polis Malaysia, Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia, Suruhanjaya Syarikat Malaysia, Jabatan Pendaftar Pertubuhan dan pihak berkuasa penyeliaan, agensi kerajaan atau pihak berkuasa lain yang berkaitan;

    5. Mana-mana pihak berkuasa berkaitan atau badan seperti Institut Setiausaha dan Pentadbir Berkanun Malaysia atau Institut Pengarah Malaysia;

    6. Mana-mana bursa saham atau bursa derivatif, rumah penjelasan, depositori sekuriti yang diluluskan oleh undang-undang yang berkaitan;

    7. Orang-orang awam dengan penerbitan data peribadi selaras dengan peraturan-peraturan Bursa yang berkaitan;

    8. Juruaudit, firma-firma atau entiti-entiti profesional,

    9. Mana-mana pihak lain yang berkenaan dengan perniagaan dan fungsi Bursa Malaysia,

    walaupun mana-mana pihak mungkin berada di luar Malaysia, atau dizahirkan untuk apa-apa Tujuan yang dinyatakan di atas atau apa-apa tujuan yang baginya data peribadi anda hendak dizahirkan pada masa pengumpulannya atau apa-apa tujuan lain yang berhubungan secara langsung dengan mana-mana Tujuan yang dinyatakan di atas.

  7. Sekiranya tidak dinyatakan sebaliknya oleh kami pada masa pengumpulan data peribadi, adalah wajib bahawa anda membekalkan kami dengan data peribadi yang diminta oleh kami.

  8. Sekiranya anda gagal untuk membekalkan data peribadi yang dinyatakan di atas, kami mungkin tidak dapat memproses data peribadi anda bagi mana-mana Tujuan yang dinyatakan di atas dan anda mungkin melanggar syarat-syarat bagi peraturan-peraturan Bursa yang berkaitan.

  9. Data peribadi anda mungkin akan dihantar atau dipindahkan ke lokasi-lokasi di luar Malaysia.

  10. Sekiranya terdapat ketidakseragaman antara versi Bahasa Inggeris dengan versi Bahasa Malaysia notis ini, maka versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.

  11. Notis data peribadi ini mungkin disemak semula dari semasa ke semasa. Notis yang dipinda akan dipaparkan di laman web ini dan/atau dengan apa-apa cara komunikasi yang lain yang dianggap sesuai oleh Bursa Malaysia.

Dengan membekalkan data peribadi anda kepada kami, anda dengan ini, membenarkan pemprosesan data peribadi anda selaras dengan segala yang dinyatakan di atas.



1  Untuk mengelak sebarang keraguan, maklumat pendeposit yang disimpan oleh Bursa Malaysia Depository Sdn. Bhd. (“Maklumat CDS”) adalah dilindungi dibawah SICDA. Seksyen 43 menetapkan kerahsiaan Maklumat CDS. Maklumat CDS seseorang pendeposit hanya dibenarkan untuk dizahirkan dalam keadaan-keadaan yang ditetapkan dibawah seksyen 45 SICDA, misalnya, Maklumat CDS pendeposit yang disyaki telah melakukan kesalahan boleh dizahirkan kepada mana-mana orang yang diberi kuasa untuk menyiasat kesalahan tersebut.

2  Untuk mengelak sebarang keraguan, maklumat pendeposit yang disimpan oleh Bursa Malaysia Depository Sdn. Bhd. (“Maklumat CDS”) adalah dilindungi dibawah SICDA. Seksyen 43 menetapkan kerahsiaan Maklumat CDS. Maklumat CDS seseorang pendeposit hanya dibenarkan untuk dizahirkan dalam keadaan-keadaan yang ditetapkan dibawah seksyen 45 SICDA, misalnya, Maklumat CDS pendeposit yang disyaki telah melakukan kesalahan boleh dizahirkan kepada mana-mana orang yang diberi kuasa untuk menyiasat kesalahan tersebut.

个人数据通知

[截至2014年3月11日]

用于处理商业交易中的个人数据的2010年个人数据保护法(以下简称“法令”)也适用于马来西亚证券交易所及其相关公司 (以下统称为“大马交易所”或“我们”)。本法令已规定在此个人数据通知 中使用的“个人数据”和“处理”术语的含义。

此个人数据通告适用于由大马交易所处理的任何个人数据。

  1. 此个人数据通告旨在通知您有关您的个人数据由大马交易所代表或处理的方式。

  2. 根据任何法律下,经我们处理的个人数据包括您的姓名、联系方式、电子邮件地址、用户名、密码 、以往任何违反或定罪的信息、提供您的相关服务以及以下第3款中所列的对个人数据要求。

  3. 依照相关法律,包括马来西亚证券存管处用于维持存款人信息的 1991年证券业(中央存管)法,大马交易所可能把您的个人数据用于以下目的(以下简称“目的”):

    1. 使其能够根据2007年资本市场与服务法令、1993年证监会法令、1991年证券业 (中央存管)法、任何其他成文法、大马交易所的规则或与任何有关当局或任何其他证券交易所 或衍生品交易所的合作安排、结算中心及由有关地方或外国法律认可的证券存管处履行责任和义务;

    2. 使其能够履行其合同义务;

    3. 为投资者及其他资本市场提供教育性事件和活动;

    4. 为问题或投诉提供解决方案;

    5. 建立用于发布及非发布性质的目录或数据库;

    6. 为可能对我们的活动、计划、产品和服务有兴趣的人士持续提供有关活动、计划、产品和服务的信息;

    7. 考虑求职申请;

    8. 提供服务;

    9. 研究、发展和完善我们的活动、计划、产品和服务;以及

    10. 用于上述目的任何偶然的或附属或赞助的目的。

  4. 您的个人数据是从各种来源收集所得,包括您向我们提供的信息、第三方提供的信息及公共领域的信息。

  5. 您可以访问并请求修正您的个人数据。如果您对您的个人数据有任何疑问或投诉,请使用以下任何一种方式 与我们联系:

    联系人
    联系人 客户服务与投诉单位经理
    通讯地址: 客户服务中心
    Exchange Square Bukit Kewangan,
    50200 Kuala Lumpur.
    电话: (603) 2732 0067
    传真: (603) 2026 4122
    电邮: aduan@bursamalaysia.com

    根据法律规定:

    1. 处理您的访问请求时,我们可能收取费用;及

    2. 根据法律规定,我们可能拒绝您访问或更正的要求。

  6. 依照相关法律,您的个人资料可能披露给:

    1. 我们的母公司、子公司、相关公司及联营公司;

    2. 我们的上市发行者和其董事及顾问、参与者和在相关马来西亚证券交易所规则下所批准或注册的注册者及任何其他被要求遵守马来西亚证券交易所规则的人士;

    3. 我们的授权商、活动协办者、商业伙伴和服务提供者;

    4. 证劵事务监督委员会、国家银行、警察、马来西亚反贪会、大马公司委员会、社团注册官居、任何其他监督者、政府或有关当局或任何政府机构;

    5. 任何相关当局或机构,如马来西亚特许秘书及行政人员协会(MAICSA)或马来西亚董事协会(MID);

    6. 任何其他股票或衍生产品交易所、结算所、获得相关法律授权的证券存管;

    7. 根据相关马来西亚证券交易所规则做出相同发布的公众;

    8. 审计、专业公司或实体;和

    9. 任何其他与马来西亚证券交易所有限公司商业及功能相关的人士。

    尽管任何相关人士可能不在马来西亚,或在收集您资料时为任何上述目的或任何其他目的披露您个人资料或任何其他与上述目的相关目的或当被要求做出相关披露或被法律要求或为法庭庭令指示。
  7. 除非在收取您个人资料时另有特别述明,您有义务提供所有我们所要求的个人资料。

  8. 若您没有提供上述个人资料给我们,我们可能无法执行您所提供个人资料给我们的目的,同时您也可能已违反马来西亚证券交易所相关规则的要求。

  9. 您的个人资料可能会被转送至在马来西亚境外的一个地方。

  10. 若英文版本和国文版本有任何出入,将以英文版本为准。

  11. 马来西亚证券交易所保有随时修改和更新此个人资料通知,并且将更新通知张贴于此网站或通过任何其他马来西亚证券交易所有限公司认为适当的方式的权力。

当您提供您的个人资料给我们时,即表示您已同意照上述所言明般处理您的个人资料。


1 为免生疑问,由马来西亚证劵存管有限公司保持的存户资料(CDS资料)是受到证券领域中央存票法令(SICDA)所保护。SICDA第43条文控制CDS资料的机密性。唯有在SICDA第45条文所叙述的情况下才可披露CDS资料,例如,一位涉嫌违法存户的CDS资料将会披露予正式授权调查相关罪行的人员。

2 为免生疑问,由马来西亚证劵存管有限公司保持的存户资料(CDS资料)是受到证券领域中央存票法令(SICDA)所保护。SICDA第43条文控制CDS资料的机密性。唯有在SICDA第45条文所叙述的情况下才可披露CDS资料,例如,一位涉嫌违法存户的CDS资料将会披露予正式授权调查相关罪行的人员。