Bursa Malaysia

English | Bahasa Malaysia | 简体中文

Semat Menu

Klik disini untuk tidak semat menu.
Anda di sini: Pasaran » Laman Utama » Derivatif » Dagangan » Prosedur Dagangan

Dagangan

Maklumat tentang dagangan Derivatif boleh didapati di sini, seperti prosedur dagangan, sesi dan pekeliling dagangan.

Prosedur Dagangan

Prosedur Dagangan

Bagaimana untuk Membuka Akaun Dagangan Niaga Hadapan

Kedua-dua pelanggan Individu dan Korporat perlu membuka Akaun Dagangan Niaga Hadapan sebelum melaksanakan apa-apa dagangn niaga hadapan dengan Peserta Dagangan berlesen (Broker Niaga Hadapan). Sila ambil maklum bahawa anda perlu melengkapkan dokumen pendedahan risiko dan lain-lain dokumentasi sebelum boleh memulakan dagangan. Lima langkah mudah tersebut adalah seperti berikut:

Manual Dagangan

Trading Manual
1840 KB (PDF)

Berhubung dengan BMD

Connecting to BMD
579 KB (PDF)

Futures Trading Account

Nota:
* Anggaran masa untuk membuka akaun: 2-5 hari bekerja (dengan penyerahan lengkap dokumentasi). Sila ambil perhatian bahawa proses permohonan dan tempoh akan berbeza dari satu broker ke satu broker yang lain. Sesetengah akaun mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk dibuka bergantung kepada dokumentasi yang diserahkan.

Pesanan Internet

Ini adalah cara komunikasi elektronik melalui internet yang membolehkan pelanggan untuk memasukkan pesanan secara terus selepas mengambil kedudukan arah pasaran. Pelanggan mengawal pesanan beliau sendiri dan tidak bergantung kepada broker untuk melaksanakannya. Selepas membuat keputusan mengenai kedudukan perdagangan (membeli atau menjual), pelanggan mempunyai keupayaan untuk memasuk arahan, meminda, membatalkan dan menyemak status pesanan sendiri. Aliran proses adalah seperti berikut:

Aliran proses adalah seperti berikut :

Internet Orders Process

Sila hubungi Peserta Dagangan pilihan anda untuk maklumat lanjut mengenai dagangan dalam talian:

AmInvest Apex CIMB Affin Hwang HLG IF IOFSB IPS JPMorgan
KDF Maybank Investment LT Okachi ORIENTAL PHILLIP TA
RHB Credit Suisse

Arahan Lisan

Ini adalah komunikasi lisan antara pelanggan dan broker untuk mendapatkan nasihat perdagangan dan pelaksanaan pesanan. Walaupun mod ini merupakan interaksi antara kedua-dua pihak, proses pelaksanaan arahan itu amat bergantung kepada adanya broker untuk mengambil panggilan dan tempoh menunggu yang mungkin luput jika talian telefon sibuk ketika itu. Pelanggan perlu berkomunikasi secara lisan mengenai semua perkara yang berkaitan dengan pesanan beliau termasuk arahan kemasukan, perubahan arahan, penarikan arahan dan pertanyaan mengenai status pesanan (sama ada telah selesai atau sebahagiannya selesai).

Aliran proses adalah seperti berikut:

Voice Orders  Process