Bursa Malaysia

English | Bahasa Malaysia | 简体中文

Semat Menu

Klik disini untuk tidak semat menu.
Anda di sini: Korporat » Laman Utama » Mengenai Kami » Gambaran Keseluruhan

Gambaran Keseluruhan

Bursa Malaysia ialah syarikat pemegangan yang terdiri daripada beberapa buah syarikat subsidiari.

Gambaran Keseluruhan

Bursa Malaysia adalah sebuah syarikat pemegang bursa yang ditubuhkan pada 1973 dan disenaraikan pada 2005. Hari ini, ia adalah antara bursa terbesar di ASEAN, yang menjadi tuan rumah kepada lebih daripada 900 syarikat merentasi 60 aktiviti ekonomi. Syarikat-syarikat daripada sektor ekonomi yang disenaraikan sama ada di Pasaran Utama untuk syarikat terkemuka dengan modal besar, ataupun di Pasaran ACE untuk syarikat baru memuncul yang terdiri daripada pelbagai saiz. Bursa Malaysia menggunakan nilai-nilai FTSE Bursa Malaysia KLCI sebagai indeks utamanya.

Bursa Malaysia menjalankan tukaran bersepadu sepenuhnya, menawarkan pelbagai jenis kemudahan berkaitan tukaran termasuk penyenaraian, perdagangan, penjelasan, penyelesaian dan perkhidmatan depositori. Bursa Malaysia menawarkan pelbagai jenis ekuiti, derivatif, produk Islam, bon dan juga luar pesisir serta menyediakan pelbagai jenis pilihan pelaburan global.

Dalam membantu pembangunan pasaran modal Malaysia, Bursa Malaysia komited untuk menyediakan infrastruktur diperlukan bagi mewujudkan pasaran yang kompetitif dan cergas di peringkat global.

Dalam membantu pembangunan pasaran modal Malaysia dan meningkatkan daya saing global, Bursa Malaysia komited untuk mengekalkan pasaran dagangan yang cekap, selamat dan aktif untuk pelabur tempatan dan global.