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QUESTIONS AND ANSWERS IN RELATION TO 
BURSA MALAYSIA SECURITIES BERHAD ACE MARKET LISTING REQUIREMENTS  

(As at 1 April 2023) 
 
 

CHAPTER 4 – SPONSORS AND RECOGNISED APPROVED ADVISERS 
 
Definition of “Public Document” 
 
4.1 Does “Public Document”1 as referred to in certain rules such as Rules 4.02 and 4.10 of the 

ACE LR, include an announcement made by a Sponsored Corporation? 
 
Yes, “Public Document” means any document issued by a Sponsored Corporation to the public or 
holders of any class of securities. This includes an announcement made to Bursa Securities for 
dissemination to the public.  

 
Mandatory pre-admission consultation 
 
4.1A Who are the key advisers for the purpose of the mandatory pre-admission consultation 

under Rule 4.06A of the ACE LR? 
 

The key advisers would be advisers as may be specified by Bursa Securities, which may include 
the applicant’s financial adviser, legal adviser, reporting accountant and valuer. 

 
4.1B Can an applicant undertake voluntary consultation with Bursa Securities prior to the 

mandatory pre-admission consultation under Rule 4.06A of the ACE LR? 
 

Yes. An applicant is encouraged to undertake voluntary consultation with Bursa Securities prior to 
the mandatory pre-admission consultation particularly on key material or potential issues which 
may impede the proposed listing of the applicant. 
 

Eligibility, roles and responsibilities of a Sponsor 
 
4.2 Who is eligible to be a Sponsor? 

 
A Sponsor must be a recognised principal adviser under the SC’s Licensing Handbook and 
admitted to the Register of Sponsor of the ACE Market. 
 

4.3 Pursuant to Rule 4.08(4) of the ACE LR, a Sponsor must not sponsor an applicant or listed 
corporation if it has 5% or more of the enlarged issued and paid-up share capital in the 
applicant or listed corporation. Are shares held by the Sponsor’s director or employee 
included for the purpose of computing the 5% shareholding? 

 
No, only shares held by the Sponsor is counted for the purpose of determining whether the Sponsor 
holds 5% or more of the enlarged issued and paid-up share capital in the applicant or listed 
corporation. However, the Sponsor must still assess if its directors’ and employees’ shareholding 
in the Sponsored Corporation would impair its ability to discharge its functions independently. 

 
1  Rule 4.02 of the ACE LR defines “Public Document” as any document issued by an applicant or a listed corporation to the public 

or to the holders of any class of securities in a listed corporation pursuant to the ACE LR. 
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4.4 Pursuant to Rule 4.09(a) of the ACE LR, a Sponsor must among others, maintain regular 
contact with the Sponsored Corporation, including being available at all times to advise and 
guide the Sponsored Corporation. Does this mean that the Sponsor must assign or station 
an officer in the Sponsored Corporation’s office at all times? 

 
Bursa Securities does not prescribe the manner in which a Sponsor must undertake this duty. As 
long as the Sponsor is available to advise and guide the Sponsored Corporation and its directors 
as prescribed under the ACE LR, the Sponsor is considered to have fulfilled its duty,  

 
4.5 Pursuant to Rule 4.09(c) of the ACE LR, a Sponsor must advise the Sponsored Corporation 

if the trading of the Sponsored Corporation’s listed securities will or should be halted or 
suspended. What are the key roles of a Sponsor under this Rule 4.09(c)?  
 
A Sponsor must among others, assess and advise the Sponsored Corporation whether there is a 
need to request for suspension pursuant to Guidance Note 12.  
 
When a Sponsored Corporation makes an announcement during trading hours, a Sponsor is 
expected to advise the Sponsored Corporation whether the announcement will trigger a trading halt 
and the period of such trading halt, if applicable, under Guidance Note 14.  
 
The above is not exhaustive. A Sponsor is expected to advise a listed corporation to request for 
suspension where a situation warrants it. For example, X Bhd’s board of directors deliberated on a 
material acquisition at a meeting ended at 2 p.m. on Monday. The board decided to make an 
announcement after 5 p.m. while maintaining the confidentiality of the acquisition. However, there 
is unusual trading in the securities of X Bhd when trading commences at 2.30 p.m. X Bhd is 
uncertain whether there is a leak of information. In such instances, the Sponsor must advise X Bhd 
to request a suspension of trading in its securities pending the release of the announcement on the 
acquisition. 
 

4.6 Pursuant to Rule 4.11(c) of the ACE LR, a Sponsor may seek necessary assistance and 
consultation from other appropriately qualified and suitable professionals when required. 
Does it mean that a Sponsor is absolved of its responsibilities when it has obtained the 
necessary assistance or consultation from the said professionals? 
 
No, the Sponsor is not absolved of its responsibilities under the ACE LR and must at all times 
ensure full compliance with the requirements imposed on it as a Sponsor.  
 

4.7 [Deleted] 
 
4.8 Pursuant to Rule 4.12(b) of the ACE LR, a Sponsor must notify Bursa Securities immediately 

when it believes or becomes aware that a matter reported by it to the board of directors of 
its Sponsored Corporation has not been satisfactorily resolved resulting in a breach of the 
ACE LR. In this regard, must the notification be in writing? 

 
No. However, a Sponsor is encouraged to notify the same to Bursa Securities in writing to ensure 
that the information given to Bursa Securities is communicated clearly.   
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Appointment of an Adviser for a corporate proposal 
 
4.9 Can a Sponsored Corporation appoint an Adviser other than its Sponsor, to act on its behalf 

when undertaking a corporate proposal during the Sponsorship Period? 
 
Yes, a Sponsored Corporation may appoint an Adviser other than its Sponsor to act on its behalf 
when undertaking a corporate proposal during the Sponsorship Period. However, the Sponsored 
Corporation must obtain the prior written consent of its Sponsor for such appointment pursuant to 
Rule 4.25 of the ACE LR. The responsibilities of a Sponsor and Adviser in this circumstance are 
as set out in Rule 4.16 of the ACE LR. 

 
4.10 Can a Sponsor reject a Sponsored Corporation’s request to appoint an Adviser to undertake 

a corporate proposal? 
 
Yes, however pursuant to Rule 4.25 of the ACE LR, a Sponsor must not unreasonably withhold its 
consent to the Sponsored Corporation’s request to appoint an Adviser for the purpose of 
undertaking a corporate proposal. The Sponsor should act professionally in considering the request 
for the appointment of an Adviser. 
 

Resignation and termination of a Sponsor 
 
4.11 X is the Sponsor who makes an application for listing on behalf of A Bhd. A Bhd is listed on 

the ACE Market on 1 September 2009. Based on Rule 3.21 of the ACE LR, A Bhd must secure 
and maintain the services of a Sponsor for at least 3 full financial years after its admission 
to the Official List, and extended to at least 1 full financial year after the applicant has 
generated operating revenue. A Bhd financial period ends on 31 December 2010. 
 
(a) Can X resign or A Bhd terminate X’s appointment as the Sponsor of A Bhd before 

31 December 2010? 
 
 No, based on Rule 4.18 of the ACE LR, X who makes a listing application on behalf of an 

applicant must act as the Sponsor for at least 1 full financial year after admission. During 
the said period, X cannot resign, neither can A Bhd terminate X’s appointment as its 
Sponsor. 

 
(b) Can X resign as A Bhd’s Sponsor after 31 December 2010? 

 
It depends on whether A Bhd has found a replacement Sponsor to succeed X. Based on 
Rule 4.19(1), if a replacement Sponsor has been found, X can resign by notifying Bursa 
Securities of the proposed resignation, together with the detailed reasons for the 
resignation. However, if no replacement Sponsor has been found, X must seek the 
Exchange’s prior approval for its proposed resignation, together with the detailed reasons 
for the resignation.      
 
 
 
 
 
 
 



 

Chapter 4 Sponsors and Recognised Approved Advisers 
[Questions & Answers] 

 

  

As at 1 April 2023  4-4 

 

ACE MARKET 

MARKETMAR

KET 

(c) On 1 June 2011, X decides to resign as a Sponsor in A Bhd. A Bhd agrees to X’s 
resignation and has found Y as its new Sponsor, who is willing to take over  as A 
Bhd’s Sponsor immediately. Must X seek Bursa Securities’ approval for its 
resignation? 

 
No, pursuant to Rule 4.19(1)(a) of the ACE LR, X only needs to notify Bursa Securities 
together with detailed reasons for its resignation.  

 
(d) If X intends to resign as A Bhd’s Sponsor but A Bhd refuses to accept X’s resignation, 

what can X do to end the sponsorship? 
 

Notwithstanding A Bhd’s objection, X may apply to Bursa Securities to resign as A Bhd’s 
Sponsor. X must provide the detailed reasons for its application. Based on Rule 4.19(3) of 
the ACE LR, Bursa Securities will not grant its approval unless there are exceptional 
circumstances which warrant the consideration of Bursa Securities.  

 
(e) Further to Question (d) above, what are the exceptional circumstances under which 

Bursa Securities may consider in allowing a resignation or termination of X as A 
Bhd’s Sponsor? 

 
 Generally, Bursa Securities will consider whether the parties have acted “reasonably”. The 

exceptional circumstances which Bursa Securities may consider X’s resignation or 
termination as A Bhd’s Sponsor include circumstances where – 

 
(i) there is an irreconcilable breakdown in the relationship between X and A Bhd; or 
 
(ii) X is no longer qualified to act as a Sponsor for any reasons, including not having 

the minimum number of Qualified Person or being removed from the Register of 
Sponsors by Bursa Securities. 

 
The parties must substantiate their application with the relevant facts and information. 

 
(f) Assuming X resigns as A Bhd’s Sponsor and A Bhd appoints Y as its new Sponsor 

for the remaining sponsorship period. Must A Bhd still include a statement in the 
Public Documents that its admission was sponsored by X for the remaining 
sponsorship period? 

 
Yes, pursuant to Rule 4.27(2) of the ACE LR, even though X has ceased to be A Bhd’s 
Sponsor, A Bhd must still include X’s name as its listing sponsor on all Public Documents 
issued by A Bhd during the remaining sponsorship period. 
 

(g) In a case where A Bhd applies for and obtains an exemption from Bursa Securities 
from continued compliance with the remaining sponsorship period pursuant to Rule 
3.21(2A), must A Bhd still state in the Public Documents that its admission was 
sponsored by X after the date the exemption was obtained? 

 
No, A Bhd would not be required to state that its admission was sponsored by X in the 
Public Documents issued after the effective date of the exemption.  
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4.12 A Sponsor’s resignation or termination is approved by Bursa Securities in the second year 
of sponsorship under some exceptional circumstances, even though no replacement 
Sponsor has been found. What action will Bursa Securities take if after the expiry of the 3 
months from the date of Bursa Securities’ approval, a Sponsored Corporation has yet to 
find a replacement sponsor? 

 
Pursuant to Rule 4.19(5) of the ACE LR, if a Sponsored Corporation fails to find a replacement 
Sponsor after the expiry of the 3 months from the date of Bursa Securities’ approval, Bursa 
Securities shall suspend trading in the Sponsored Corporation’s listed securities. If the Sponsored 
Corporation still fails to find a replacement sponsor at the end of 2 months after the expiry of the 3 
months period, Bursa Securities shall automatically de-list the Sponsored Corporation. 

 
Rules governing Sponsored Corporations in dealing with Sponsors 

 
4.13 Rule 4.26 of the ACE LR provides that a Sponsor must be consulted in certain prescribed 

circumstances. Does this requirement apply to all listed corporations? 
 
This requirement applies only to Sponsored Corporations i.e. listed corporations which are still 
being sponsored by a particular Sponsor. 
 

4.14 What are some examples of the types of transactions referred to under Rule 4.26(1)(a) of the 
ACE LR? 

 
Rule 4.26(1)(a) of the ACE LR requires Sponsored Corporations to consult their Sponsors in 
relation to proposals or transactions which, if undertaken, will require a listed corporation, at the 
minimum, to announce the proposal or transaction to Bursa Securities. This includes for example - 
 
(i) transactions which fall under Rules 10.06 and 10.07 of the ACE LR i.e. non-related party 

transactions where the percentage ratio is 5% or 25% respectively; 
 
(ii) related party transactions which are subject to Rule 10.08 of the ACE LR; and 
 
(iii) transactions which fall under Rule 10.13 of the ACE LR. 
 

4.15 (a) Rule 4.26 of the ACE LR provides that a Sponsored Corporation must consult and 
seek the advice of its Sponsor when it contemplates certain corporate proposals or 
transactions. What are the obligations of the Sponsor when it is consulted by its 
Sponsored Corporation pursuant to Rule 4.26 of the ACE LR?  
 
The Sponsor must advise the Sponsored Corporation on the relevant legislation, guidelines 
and requirements which are applicable to the circumstances set out in Rule 4.26 of the 
ACE LR. If the Sponsor is appointed as an Adviser, it must also comply with the 
requirements in Rule 4.16. 

 
(b) Does the Sponsor have a right to request have a right to request further information 

from the Sponsored Corporation? 
 

Under Rule 4.28 of the ACE LR, a Sponsored Corporation must provide its Sponsor with 
all the relevant information it possesses which is necessary and reasonable to enable the 
Sponsor to discharge its duties. 
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Eligibility, roles and responsibilities of a Recognised Approved Adviser 
 
4.16 Will an Approved Adviser which fulfills the criteria as set out in Rule 4.29 of the ACE LR2 

automatically become a Recognised Approved Adviser? 
 

No. An Approved Adviser that fulfills the criteria as set out in Rule 4.29 of the ACE LR is required 
to seek approval from Bursa Securities to become a Recognised Approved Adviser. Bursa 
Securities retains its absolute discretion to subject the approval to such other conditions as Bursa 
Securities thinks fit, or decline an approval which will or is likely to adversely affect the reputation 
of Bursa Securities or the integrity of the market or that may be contrary to public interest.3  
 

4.17 What are the roles that can be undertaken by a Recognised Approved Adviser in the ACE 
Market? 

 
Pursuant to Rule 4.30 of the ACE LR, a Recognised Approved Adviser may, subject to the 
conditions being met, be appointed for the following: 
 

 Role(s) Conditions 

(a)  Joint Transfer Sponsor in relation 
to a transfer of listing application 

For a transfer applicant which the Recognised 
Approved Adviser has acted either – 
 
(i) as its Approved Adviser for its initial 

listing on the LEAP Market; or 
 

(ii) as its Continuing Adviser on the LEAP 
Market for at least 1 full financial year. 
 

(b) Replacement Sponsor For a listed corporation which it has acted as its 
Joint Transfer Sponsor. 
 
 
 

 
2  The Approved Adviser must comply with the following:  

 

(a)  have acted as an Approved Adviser for at least 3 initial listings on the LEAP Market; 
 

(b)  have at least 1 employee who is a Qualified Person;  
 

(c)  have satisfactory conduct and work record with no adverse record;  
 

(d)  have no pending investigation or enforcement action initiated against it by Bursa Securities or SC; 
 

(e)  provide Bursa Securities with an irrevocable and unconditional undertaking to comply with the ACE LR; and  
 

(f)  satisfy such conditions as may be imposed by Bursa Securities. 
 

3   Rule 4.29(2) of the ACE LR. 
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 Role(s) Conditions 

(c) Adviser for corporate proposals 
involving new issue of securities 
pursuant to a bonus issue, private 
placement made under a general 
mandate or a Dividend 
Reinvestment Scheme as set out 
in Rule 6.02(4A) of the ACE LR 
(“permitted corporate 
proposals”) 
 

For any other listed corporation which it has 
acted as a Joint Transfer Sponsor during or after 
the Sponsorship Period. 
 

 
4.18 Can a Recognised Approved Adviser be appointed as a main adviser for transactions or 

corporate proposals under the ACE LR (other than the permitted corporate proposals)? 
 
No. The Recognised Approved Adviser is not permitted to act as the main adviser for transactions 
or corporate proposals under the ACE LR (other than the permitted corporate proposals).4 
 

4.19 When a Recognised Approved Adviser is appointed as a Joint Transfer Sponsor to submit 
a transfer of listing application, is it required to assign and identify a Qualified Person and 
Senior Officer for the corporate proposal? 

 
 Yes. In such instance, the Qualified Person and Senior Officer of the Recognised Approved Adviser 

must also comply with the ACE LR including Chapter 4 and Guidance Note 18, to the extent they 
are applicable to them with the necessary modifications.5 

 

 
4  Rule 4.30(1) of the ACE LR. 

5  Rule 4.30(2) of the ACE LR. 


