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APPENDIX 2 
 
 

QUESTIONS AND ANSWERS 
 

BURSA MALAYSIA SECURITIES BERHAD ACE MARKET LISTING REQUIREMENTS 
 

(as at 13 August 2020) 
 

 
PART A – QUESTIONS & ANSWERS ARISING FROM THE AMENDMENTS RELATING TO THE CONTINUING 
DISCLOSURE OBLIGATIONS AND OTHER AMENDMENTS 

 
 
CHAPTER 1 – DEFINITIONS AND INTERPRETATION 
 
1.2 Definition of “independent director” 
 

(i) Is there a difference between the definition of “officer” in sub-Rules (b) and (d) of 
the said definition of “independent director” in Chapter 1 of the ACE LR (“the said 
definition”)? 

 
Yes. For the purpose of sub-Rule (b) of the said definition, “officer” shall have the 
meaning set out in section 2 of the Companies Act 2016 (e.g. director, secretary or 
employee of a corporation) whereas for the purpose of sub-Rule (d) of the said definition, 
“officer” has been defined in Rule 1.01 of the ACE LR to be the chief executive, the chief 
operating officer, the chief financial controller or any other person primarily responsible 
for the operations or financial management of an applicant, a listed corporation or its 
related corporation, by whatever name called.  

 
(ii) Mr Y is currently a non-executive director of C Bhd, a listed corporation. Can Mr Y 

subsequently be designated as an independent director of C Bhd?  
 

Mr Y can only be designated as an independent director – 
 

• after he observes a cooling-off period of 3 years as prescribed in sub-Rule (b)1 of 
the said definition; and 
 

• he meets the other independence criteria stipulated in the said definition. 
 
 
 
 
 
 
 

                                                           
1  Sub-Rule (b) of the said definition stipulates that an independent director is one who is not, and has not been 

within the last 3 years, an officer (except as an independent director) of the applicant, listed corporation or 
any related corporation of such applicant or listed corporation. For this purpose, “officer” has the meaning 
given in section 2 of the Companies Act. 
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(iii) Would an independent director of a subsidiary of a listed corporation, who is 
proposed to be appointed as an independent director of such listed corporation, be 
disqualified from acting as an independent director of such listed corporation 
pursuant to sub-Rule (b) of the said definition? 

 
No, an independent director of a subsidiary will not be disqualified from acting as an 
independent director of such listed corporation pursuant to sub-Rule (b) of the said 
definition. 
 

(ivii) If Mr A were to be appointed by a listed corporation to act as a non-executive director 
of the listed corporation’s unlisted subsidiary, would such appointment disqualify 
him from being an independent director of the listed corporation pursuant to sub-
Rule (e) of the said definition? 

 
No, the appointment of Mr A by the listed corporation as a non-executive director of a 
non-listed subsidiary of a listed corporation would not disqualify him from being an 
independent director of such listed corporation pursuant to sub-Rule (e) of the said 
definition. 

 
(iv) What are the examples of "adviser" used in sub-Rule (f) of the said definition? 

 
"aAdviser" is as defined in Rule 1.01 of the ACE LR and includes, amongst others, Advisers 
or Sponsors, advocates and solicitors, licensed investment banks, universal brokers, tax 
consultants, accounting firms, auditing firms etc offering professional advisory services 
to the listed corporation or its related corporation. 

 
(vi) Paragraph 5.1 of Guidance Note 9 in relation to sub-Rule (g) of the said definition 

states that a person is disqualified from being an independent director of a listed 
corporation if he –  

 

• had engaged personally in transactions with the listed corporation or its 
related corporation (other than for board services as an independent non-
executive director) within the last 23 years,; or 
 

• is presently a partner, director or major shareholder of a firm or corporation 
(“the Entity”) (other than subsidiaries of the listed corporation) which has 
engaged in transactions with the listed corporation or its related corporation 
within the last 23 years,  

 
and the consideration in aggregate exceeds 5% of the gross revenue on a consolidated 
basis (where applicable) of the person or the Entity or RM1 million, whichever is the 
higher (“the said Threshold”).  

 
Mr A is an independent director of X Bhd, a listed corporation. If Mr A were to 
purchase a car from X Bhd for his own use, the value of which exceeds the said 
Threshold, would he be disqualified from being an independent director of X Bhd 
pursuant to sub-Rule (g) of the said definition and Paragraph 5.1 of Guidance Note 9? 
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As clarified under paragraph 5.2(a) of Guidance Note 9, an acquisition of a car from the 
listed corporation will not be considered a “transaction” where it is purchased for 
personal use provided that the transaction is on normal commercial terms. Therefore, 
Mr A would not be disqualified from being an independent director of X Bhd pursuant to 
sub-Rule (g) of the said definition and paragraph 5.2(a) of Guidance Note 9 due to the 
purchase of the car, provided that the purchase is on normal commercial terms. 

 
(vii) Mr X is a director (and not a major shareholder) of A Bhd, a listed corporation. He is 

proposed to be appointed as an independent director of B Bhd, another listed 
corporation. A Bhd and B Bhd are engaged in transactions, the consideration of which 
exceeds the said Threshold. Would paragraph 5.1 of Guidance Note 9 preclude Mr X 
from being appointed as an independent director of B Bhd? 
 
Mr X would not be disqualified from being an independent director of B Bhd pursuant to 
sub-Rule (g) of the said definition and paragraph 5.2(b) of Guidance Note 9 if Mr X is not 
involved in the transactions entered into between A Bhd and B Bhd, i.e. Mr X is not the 
initiator, promoter, agent or is not a party to such transactions, and provided that such 
transactions are on normal commercial terms. 
 

(viii) Mr X is an executive director of A Bhd, a listed corporation and is proposed to be 
appointed as an independent director of B Bhd, another listed corporation. A Bhd is 
a telecommunications corporation and provides telecommunications services to B 
Bhd, the amount of which exceeds the said Threshold. Mr X, being the executive 
director of A Bhd, is directly involved in the transactions entered into with B Bhd. 
Would sub-Rule (g) of the said definition preclude Mr X from acting as an independent 
director of listed corporation B Bhd? 

 
Mr X would not be disqualified from being an independent director of B Bhd pursuant to 
sub-Rule (g) of the said definition and paragraph 5.2(c)(i) of Guidance Note 9 provided 
that the services rendered by A Bhd are based on a non-negotiable fixed price or rate, 
which is published or publicly quoted, and the material terms including the prices or 
charges are applied consistently to all customers or classes of customers. 

 
(viiiix) In order to come within the ambit of “published or publicly quoted” as provided 

under paragraph 5.2(c) of Guidance Note 9, must the prices be advertised to the 
public? 

 
In order to satisfy the criterion of “published or publicly quoted” under paragraph 5.2(c) 
of Guidance Note 9, the prices need not be advertised. So long as the pre-determined 
prices are or can be made readily available to the public or customers, this criterion is 
deemed satisfied. 
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(ix) Mr A is appointed a director of X Bhd, a listed corporation on 5 August 20092010. Mr 
A is also a major shareholder of Y Sdn Bhd. 5% of Y Sdn Bhd’s gross revenue for the 
financial years ending 31 December 2007, and 31 December 2008 and 31 December 
2009 amounted to RM800,000. Y Sdn Bhd supplied X Bhd with raw materials in March 
20092010 and April 20092010, the value of which amounted to RM900,000. Is Mr A 
disqualified from being an independent director of X Bhd? 

 
The relevant threshold to be considered pursuant to paragraph 5.1 of Guidance Note 9 is 
RM1 million or 5% of Y Sdn Bhd’s gross revenue for the last 23 financial years whichever 
is the higher. As 5% of the gross revenue of Y Sdn Bhd for the last 23 financial years 
amounted to only RM800,000, the relevant threshold is RM1 million. Pursuant to 
paragraph 5.1 of Guidance Note 9, Mr A will not be disqualified from being an 
independent director of X Bhd because the value of the transactions entered into with Y 
Sdn Bhd of which Mr A is a major shareholder does not exceed RM1 million. 

 
(xi) Mr A is an independent director of X Bhd, a listed corporation. Mr A entered into a 

contract to provide technical services to a subsidiary of X Bhd, the consideration of 
which is RM5 million and constitutes 10% of Mr A’s gross revenue. Does this mean 
that Mr A is disqualified from being an independent director insofar as that 
transaction is concerned? 

 
The disqualification to act as an independent director is not specific to a transaction. As 
Mr A had entered into a transaction that exceeds the said Threshold, Mr A is disqualified 
from being an independent director. Mr A would not qualify to act as an independent 
director of X Bhd until such time when he fulfils all the requirements of the said 
definition. 

 
(xii) Would the issuance of shares by a listed corporation or its subsidiary to a director of 

such listed corporation constitute a “transaction” as used in sub-Rule (g) of the said 
definition? 

 
No, the issuance of shares by a listed corporation or its subsidiary to a director of such 
listed corporation would not constitute a “transaction” for the purposes of sub-Rule (g) 
of the said definition. 

 
(xiii) Mr X will receive remuneration from the listed corporation for services rendered to 

the listed corporation as a director. Would Mr X be disqualified from being an 
independent director pursuant to sub-Rule (g) of the said definition, for receiving 
remuneration from the listed corporation, particularly if the remuneration exceeds 
the said Threshold? 

  
No, the receipt of remuneration for services rendered to the listed corporation as a 
director would not constitute a “transaction” for the purposes of sub-Rule (g) of the said 
definition. 
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CHAPTER 6 – NEW ISSUE OF SECURITIES 
 
Issuance of convertible securities 
 
6.41 Can a listed corporation revise the provisions in its deed poll or trust deed pertaining to the 

following changes as set out in Rule 6.55(3) of the ACE LR (“said restrictions”):  
 

• the tenure of the convertible securities; or 
 

• the number of shares received for the exercise or conversion of each convertible 
security or pricing mechanism for the exercise or conversion price (other than 
adjustments following certain corporate exercises), 

 
if there are provisions allowing for alteration or adjustment in the deed poll or trust deed 
and the listed corporation complies with such provisions? 

 
No, and this is clarified in Rule 6.56(b)2 of the ACE LR. The said restrictions are imposed on 
convertible securities (other than debt securities3) to provide certainty to the holders of such 
securities and avoid changes or adjustments to the terms and conditions of the convertible equity 
securities which may be detrimental to them.  

 
 
PART B – UPDATES TO QUESTIONS & ANSWERS IN OTHER AREAS 
 
 
CHAPTER 8 - CONTINUING LISTING OBLIGATIONS 
 
Compliance with enhanced regularisation plan requirements 
 
8.31A Y Bhd is a GN3 Company which intends to undertake a regularisation plan to regularize its 

financial condition pursuant to Rule 8.04 and GN3 of the ACE LR. In the regularisation plan 
submitted to Bursa Securities, Y Bhd has included information relating to its financial 
forecast. What are the specific requirements under the ACE LR that Y Bhd must comply with 
in relation to the disclosure of financial forecast in the regularisation plan?  

 
Y Bhd and its Sponsor or Adviser must ensure that the preparation and disclosure of the financial 
forecast in the regularisation plan comply with Chapters 912 and 103 in Division 1, Part II, Division 
1 of the SC’s Prospectus Guidelines in relation to future financial information (“SC FFI 
Standards”) as required under Rule 2.19A of the ACE LR. Y Bhd must also ensure that its reporting 
accountant reviews and reports on the underlying accounting policies and assumptions relied on 
in the preparation of the financial forecast in accordance with the SC FFI Standards.   

 
 

                                                           
2  Rule 6.56 of the ACE LR stipulates that a listed corporation may make an alteration or adjustment to the terms 

of the convertible securities during the tenure of the securities only if such alteration or adjustment – 

(a) is provided upfront in the deed poll or trust deed governing the securities; and 

(b) does not relate to the provisions set out in in Rule 6.55(3) above. 
 

3  Rule 6.55(4) of the ACE LR. 
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In addition to the above, Y Bhd must, amongst others, ensure that - 
 

• the contents of the regularisation plan submitted to Bursa Securities comply with the 
requirements as set out in Rule 2.18 of the ACE LR; and 
 

• the draft circular submitted to Bursa Securities together with the regularisation plan 
complies with the standard of disclosure for circulars as prescribed under Rule 9.35 of 
the ACE LR. 

 
 
CHAPTER 9 – CONTINUING DISCLOSURE  

General 
 
9.1 Does the ACE LR impose an obligation on listed corporations to make an announcement on 

financial estimate, forecast or projection?  
 

The ACE LR does not impose an obligation on listed corporations to announce its financial 
estimate, forecast or projection.  
 
However, if the listed corporations choose to announce their financial estimate, forecast or 
projection, the listed corporations must, amongst others, comply with the following:  

 

• the requirements on the standard of disclosure prescribed for contents of announcement 
as set out in Rule 9.35 of the ACE LR and in particular, the preparation and the 
announcement of the financial estimate, forecast or projection must comply with 
Chapters 912 and 103 in Division 1, Part II, Division 1 of the SC’s Prospectus Guidelines 
in relation to future financial information (“SC FFI Standards”) as required under Rule 
9.35(2) of the ACE LR. This includes the obligation to ensure that the underlying 
accounting policies and assumptions of the financial estimate, forecast or projection are 
reviewed by the external auditors or reporting accountants, as the case may be, in 
accordance with the SC FFI Standards;  
 

• the requirements as set out in Rule 9.19(37) of the ACE LR and Notes 3(b) and 4 of 
Appendix 9B of the ACE LR; and 

 
• the disclosure must adhere to the Corporate Disclosure Policy prescribed under the ACE 

LR including the requirement that there should not be selective disclosure of the 
financial estimate, forecast or projection to the investors, press, analysts or any other 
parties prior to the release or simultaneous release, of the financial estimate, forecast 
or projection through Bursa Link. 
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CHAPTER 10 – TRANSACTIONS 
 
Major Disposal  
 
10.54 What is meant by “substantially all of a listed corporation’s assets” under the definition of 

“Major Disposal” in Rule 10.02(eA) of the ACE LR? 
 
Disposal of “substantially all of the listed corporation’s assets” refers to a disposal by a listed 
corporation of almost all of its assets, which is so material that upon the completion of the 
transaction, it will result in the listed corporation triggering the criteria for a cash company 
under Rule 8.03 and Guidance Note 2, the criteria for inadequate level of operations under Rule 
8.03A, or any of the criteria prescribed under Rule 8.04 and Guidance Note 3 of the ACE LR. 

 
 

[End of Appendix 2] 

 
 


