
APPENDIX 2 
 
QUESTIONS AND ANSWERS RELATING TO AMENDMENTS TO THE LISTING 
REQUIREMENTS OF BURSA MALAYSIA SECURITIES BERHAD (“LR”) ON PROVISION 
OF FINANCIAL ASSISTANCE AND PUBLIC SHAREHOLDING SPREAD 
 
 
1. Can a listed company or any of its subsidiaries commence or continue to lend 

or advance monies to third party(ies) pursuant to its moneylending business? 
 

Pursuant to paragraph 8.23(1)(ii) of the LR, a listed company or any of its subsidiaries 
can provide such financial assistance where it is made pursuant to or where it is 
necessary to facilitate the ordinary course of business of the listed company or its 
subsidiaries. As such loans/advances made to a third party by the listed company or 
any of its subsidiaries in the ordinary course of its moneylending business is 
permitted. However, unless the listed company or its wholly owned subsidiary is 
exempted under paragraph 8.23(3), the conditions set out in paragraph 8.23 of the 
LR must be satisfied and in particular, sub-paragraph 8.23(2). In this relation, the 
board of directors of the listed company would have to oversee the moneylending 
operations and the management of credit risk of the moneylending company including 
ensuring adequate policies and procedures are in place in relation to the matters set 
out in sub-paragraph 8.23(2)(a)(ii)(aa)-(dd).  
 
In addition to this, the listed company will have to make the relevant quarterly 
announcements for each of the moneylending company no later than 7 market days 
after the end of each quarter of the financial year as prescribed under sub-paragraph 
8.23(2)(e) of the LR. 

 
 

2. What are “problem credits” as referred to in sub-paragraph 8.23(2)(a)(ii)(dd) of 
the LR? 

 
The terminology of “problem credits” means such problems arising from, amongst 
others, the borrower’s non-compliance with the terms of the financial assistance 
including failure to meet repayment of principal/interest or collateral obligations. It is 
to be noted that the assessment as to what are “problem credits” by the listed 
company/board of directors should not be limited to actual occurrence of default only 
but may include possible defaults such as signs of the borrower having difficulties in 
complying with the terms of the financial assistance (e.g.making or requesting for 
partial or late payments).  
      
 

3. Are all listed companies which are subject to the requirements in paragraph 3.1 
of Practice Note No. 11/2001 also have to make the quarterly disclosures 
stipulated in the new paragraph 8.23(2)(e) ? 

 
No, paragraph 8.23(2)(e) is only applicable where a listed company and/or its 
subsidiary lends or advances money in the ordinary course of its business as a 
moneylender. 

 
 
4. What are the actions that may be taken against a listed issuer which fails to 

comply with the required shareholding spread? 
 
 Where a listed issuer fails to comply with the required shareholding spread and no 

further extension of time is granted by Bursa Securities, Bursa Securities may 
suspend and/or de-list the listed issuer pursuant to paragraph 8.15(3) of the LR.  
However, where appropriate, Bursa Securities may take such enforcement action and 
impose such other penalty(ies) as it deems fit against the listed company pursuant to 
paragraph 16.17 of the LR instead.     

 


